چکیده:
اهداف: بهنظر میرسد که جنبههای شناختی و شخصیتی برخی از همسران جانبازان با توجه به ابعاد مختلف اثرگذاری پیامدهای جنگ بر زندگی آنان، تحت تاثیر قرار گرفته باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش شناختی ارتقای امید بر توانمندیهای شخصیتی، انعطافپذیری روانشناختی و بازسازی کارکرد شناختی همسران جانبازان بود.
مواد و روشها: در این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل، 50 نفر از همسران جانبازان شهر کازرون در سال 1396 بهروش نمونهگیری دردسترس انتخاب شده و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) و گواه (25 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ارزشهای فعال در عمل، پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II) و پرسشنامه تواناییهای شناختی بود. گروه آزمایش بهمدت 6 هفته، آموزش شناختی ارتقای امید را دریافت کرد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 23 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری صورت گرفت.
یافته ها: با کنترل اثرات پیشآزمون، بین گروه آزمایش و کنترل از نظر نمره کلی توانمندیهای شخصیتی، انعطافپذیری روانشناختی و بازسازی کارکردهای شناختی تفاوت معنیدار وجود داشت (0.0001=p). میانگین نمرات ابعاد توانمندی شخصیتی و ابعاد بازسازی کارکردهای شناختی نیز در گروه آزمایش پس از مداخله افزایش معنیدار داشت (0.05>p) که این افزایش تنها در مولفههای کنترل مهاری و توجه انتخابی و همچنین شناخت اجتماعی معنیدار نبود (0.05).
نتیجه گیری: آموزش شناختی ارتقای امید بر مولفههای توانمندی شخصیتی، انعطافپذیری روانشناختی و بازسازی کارکرد شناختی همسران جانبازان تاثیر دارد، اما در مولفههای کنترل مهاری و توجه انتخابی و همچنین شناخت اجتماعی کارکرد شناختی تاثیری ندارد.