چکیده:
ارزش افزوده بخش کشاورزی در کشور همواره سهم قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی را
به خود اختصاص داده است، از اینرو بررسی مزیت نسبی صادرات محصولات این بخش
ضروری به نظر میرسد. با توجه به موقعیت اقلیمی و جغرافیایی استان اصفهان و استعداد این
منطقه در تولیدات محصولات کشاورزی، پژوهش حاضر بر آن است تا مزیت نسبی صادرات
محصولات کشاورزی را در استان اصفهان مورد بررسی قرارداده و با استفاده از شاخصهای
rsca، rca و x مزیت نسبی به تحلیل مزیت نسبی محصولات کشاورزی استان
اصفهان در طول دوره ۱۳۹۱-۱۳۹۵بپردازد. نتایج نشان داد که استان اصفهان در محصولات
زراعی، یونجه و سبزیجات گلخانهای به ترتیب با مزیت نسبی ۳۰/۲۶ و ۲۲/۳۱ در جایگاه بالا
قرار گرفتهاند و در محصولات باغی به، انار و سیب با ۷/۲۸، ۳/۷۹ و ۳/۴۵ بالاترین مزیت نسبی
را به خود اختصاص داده است. همچنین استان اصفهان نسبت به خاورمیانه در محصولات زراعی
خریزه و چغندرقند به ترتیب با مزیت نسبی ۸/۵۴ و ۵/۴۸ در جایگاه بالا قرار گرفتهاند و در
محصولات باغی محصول به با مزیت نسبی ۷۲/۹۷ بالاترین مزیت نسبی را به خود اختصاص داده
است. و در نهایت استان اصفهان نسبت به جهان در محصولات زراعی خربزه و ذرتعلوفهای به
ترتیب با مزیت نسبی ۱۴/۶۰ و ۶/۰۷ در جایگاه بالا قرار گرفتهاند و در محصولات باغی محصول
بادام و سیب با مزیت نسبی ۲۰/۱۹ و ۱۷/۷۹ بالاترین مزیت نسبی را به خود اختصاص داده است.
پیشنهاد میشود که در محصولاتی که استان اصفهان دارای مزیت نسبی نمیباشد موانع و
مشکلات آن بررسی تا در صورت امکان زمینه افزایش مزیت نسبی این محصولات فراهم
گردد.
خلاصه ماشینی:
و در نهایت استان اصفهان نسبت به جهان در محصولات زراعی خربزه و ذرتعلوفه ای به ترتیب با مزیت نسبی ١٤/٦٠ و ٦/٠٧ در جایگاه بالا قرار گرفته اند و در محصولات باغی محصول بادام و سیب با مزیت نسبی ٢٠/١٩ و ١٧/٧٩ بالاترین مزیت نسبی را به خود اختصاص داده است .
_____________________________________________________ 1-Sim and Yoo 2-Kamanda 3-Ho 4-Harzing and Giroud 5-Navarro 6-Fang and Jon ژاولینگ و اول ١ در سال ٢٠٠٦ با استفاده از شاخص های مزیت مقیاس و مزیت کارایی و مزیت جمعی برای تولیدات پنبه زمین های کوهستانی تگزاس انجام شد، مشخص گردید که بین مزیت تولید پنبه در این زمینها با سایر مناطق تگزاس و آمریکا تفاوت قابل ملاحظه ای وجود دارد و اجرای هر گونه سیاست رشد و توسعه ای در این زمینه مستلزم شناسایی و تکنیک این تفاوتها است .
در این پژوهش ، تمام محصولات عمده زراعی، باغی در 2 استان اصفهان مطالعه و مزیت نسبی آنها با استفاده از سه شاخص RCA،RSCA و در طول دوره ١٣٩٥-١٣٩١ محاسبه و مورد مقایسه در سطح کشور، خاورمیانه و جهان قرار میگیرند.
در محصولات زراعی در سال ١٣٩٥ از لحاظ رتبه بندی خربزه و ذرت علوفه ای به ترتیب با مزیت نسبی ١٤/٦٠و ٦/٠٧ در جایگاه بالا قرار گرفته اند و در محصولات باغی محصول بادام و سیب با مزیت نسبی ٢٠/١٩ و ١٧/٧٩ بالاترین مزیت نسبی را به خود اختصاص داده است .