چکیده:
اکنون خلاقیت و نوآوری در حال تبدیل شدن به ارکان اصلی توسعهپایدار است. در این راستا کارآفرینی روستایی، بویژه در بخش گردشگری و اکوتوریسم میتواند با شناسایی مزیتها، محدودیتها و ضعفها و قوتهای گردشگری و اکوتوریسم روستایی براساس برنامهریزی راهبردی مناسب به توسعه اقتصادی روستایی در کنار سایر ابعاد کمک کند. این امر به ویژه در مناطق روستایی حاشیه کلانشهر ها به دلیل نرخ بالای مراجعه گردشگران شهری به مناطق با جاذبه های اکوتوریستی روستایی بیش از پیش اهمیت می یابد. بر این اساس سوال کلیدی این است که راهبردهای مناسب جهت توسعه کارآفرینی گردشگری و اکوتوریسم در مناطق روستایی رود دره های استان تهران چگونه می باشد؟ به این منظور مقاله حاضر با استفاده از روش پیمایشی و مطالعات میدانی در دو سطح صاحبان کسب و کارها و روستاییان با مدل SWOC(SWOT) به ارائه راهبرد کانونی در جهت توسعه کارآفرینی گردشگری و اکوتوریسم در مناطق روستایی پرداخته است و نتایج نشان دهنده این است که راهبردهای توسعه کارآفرینی اکوتوریستی در دو سطح صاحبان کسب و کارها و روستاییان به طور کلی، جهتگیری عمده در وضع موجود به سوی راهبرد تدافعی بوده اما برای دستیابی به جایگاه مطلوب در توسعه کارآفرینی اکوتوریستی نیاز به اتخاذ راهبرد جهشی تهاجمی می باشد. همچنین نتایج ارزیابی راهبردهای تدوین شده بر اساس روش QSPM نشان میدهد که راهبرد ارائه منابع و تسهیلات مالی و اعتباری کم بهره به روستاییان برای راه اندازی کسب و کارهایی در حوزه گردشگری روستایی با مجموع نمره جذابیت 078/3 دارای بالاترین اولویت به لحاظ برنامه ریزی برای توسعه کارآفرینی اکوتوریستی در منطقه می باشد.
Creativity and innovation are now becoming the main pillars of sustainable development. In this regard, rural entrepreneurship especially in tourism and ecotourism phase could help to rural economic development near the other dimension, by identifying the benefits, limitations, strengthes and weakness of rural tourism and ecotorism based on strategic planning. Although the concept of ecotourism as the ideal of Environmental Protection and Sustainable Development is based on the global current, eliminating many ecosystems, the role of human interference in the nature is more than that of natural conditions. Because of this, there is still a vulnerable stability condition without resistance. Other scholars including Carter and Caudal are in doubt about tourism and environmental sustainability; they believe that sustainable tourism, despite its obligations under environmental conditions, would not be achievable. However, some people like Butler believe that in spite of numerous investigations in this area, we must await the results and the related successful outcomes in the future. However, using the appropriate setting for the leisure environment, population is catchy. Ecotourism is able to use the increased powers of environmental cooperation, its economic impact, environmental protection, sustainable development and mobility and dynamism in the local and regional economy. Firstly, ecotourism planning, as a multi-criteria decision making problem is formulated using the SWOT technique. Therefors, the key question here is that what the appropriate strategies are in order to tourism and ecotourism entrepreneurship development in valley- rivers rural region of Tehrran proviance? For attain to this purpose, this article present the focal strategy for tourism and ecotourism entrepreneurship development in rural region by using of Survey and field studies in tow level include: Business owners and villagers, through of SWOC (SWOT) technique. Then by using of ecotourism function, a defined valley by implementing the SWOT method in several stages and overlapping atittud the centeral strategies for entrepreneurship ecotourism development in villages selected. Results showed central strategy is defensive that have 8 subset.
خلاصه ماشینی:
بر اين اساس فرصتهاي متعدد اکوتوريستي روستاهاي حاشيه شهرهاي بزرگ، منبعي براي موقعيتهاي شغلي جديد بوده و مکاني موقت براي فرار از فشارهاي مختلف زندگي ماشيني شهري است (شهابيان، 1383: 30) و اگر به درستي با رويکرد کارآفرينانه برنامهریزی و مديريت شود، فرآيندي نيرومند براي بهرهوری اقتصادي پايدار و بدون ايجاد خسارات محيطي و تقويت حفاظت از منابع زيستي براي مناطق روستايي خواهد بود (Manely, 1990, 51).
روش تحقيق برای دستيابي به اهداف و سؤالهای تحقيق، در اين مقاله از روش تحقيق توصيفي و تحليلي استفاده شده است كه در مرحلهی اول از طريق مطالعهی اسنادي به بررسي ادبيات نظري در حوزهی کارآفريني گردشگري بهویژه اکوتوريسم پرداخته شد و در مرحلهی دوم از تکنيکSWOC (SWOT) براي تبيين راهبرد موجود و مناسب براي توسعهی کارآفريني اکوتوريستي در روستاهاي مورد مطالعه و همچنين از مدل کمي QSPM براي اولویتبندی راهبردها استفاده شده است.
سپس اين عوامل بهعنوان مهمترین عوامل محدودکننده يا مساعد در بهبود و تداوم توسعهی کارآفريني اکوتوريسم در مناطق روستايي مورد مطالعه، پس از تعدیلهای لازم بر اساس ادبيات نظري و استخراج مشترکات، با استفاده از چهارچوب تحليلي تدوين استراتژي از طريق پرسشنامه در اختيار صاحبان کسبوکارها و همچنين مردم روستا برای ارائهی ديدگاه قرار گرفته و دادههای به دست آمده تجزيه و تحليل شده و در نهايت به تدوين راهبردها و اولویتبندی آنها مرتبط با مسأله در منطقه مورد مطالعه پرداخته شده است.
Entrepreneurship in the small hotel sector; International Journal of Contemporary Hospitality Management, 9(1).