چکیده:
گروه طالبان به عنوان واقعیتی انکارناپذیر در افغانستان، پس از چند دهه مبارزه سیاسی، اینک در تحولات میدانی نظامی و امنیتی این کشور مجالی تازه برای ظهور پیدا کرده است. به نظر میرسد مذاکرات تنگاتنگ طالبان با آمریکاییها روندی جدید از سیاستورزی و حکمرانی در افغانستان است؛ اما پرسش این است که طالبان در تحولات اخیر و آتی افغانستان از بین استراتژی جنگ یا استراتژی صلح کدامیک را بر خواهد گزید؟ واقعیت امر این است که طالبان در راهبرد کوتاهمدت خود قصد دارد از طریق مذاکره با حکومت مرکزی وارد ساختار قدرت کابل شود و از خروج کامل نیروهای نظامی خارجی به ویژه ارتش آمریکا اطمنیان پیدا کند. در مرحله دوم و در راهبرد میانمدت خود قصد دارد با قبضۀ قدرت در کابل، در مسیر تغییر قانون اساسی افغانستان مطابق گرایشهای اسلامی خود گام بردارد. در این مرحله طالبان اولویت را بر جنگ و بهرهگیری از توان نظامی قرار میدهد. در نهایت در راهبرد بلندمدت، قصد دارد پس از تغییر قانون اساسی و قبضه قدرت، بار دیگر امارت اسلامی را با عنوان «خلافت خراسانی» احیا کند. ناگفته نماند برپایی مجدد امارت اسلامی هم با حمایت نسبی ایالات متحده آمریکا صورت میگیرد.
خلاصه ماشینی:
طالبان، اولویت جنگ یا مذاکره سجاد طایری تاریخ دریافت: 18/10/1398 تاریخپذیرش نهایی: 10/11/1398 چکیده گروه طالبان به عنوان واقعیتی انکارناپذیر در افغانستان، پس از چند دهه مبارزه سیاسی، اینک در تحولات میدانی نظامی و امنیتی این کشور مجالی تازه برای ظهور پیدا کرده است.
به نظر میرسد مذاکرات تنگاتنگ طالبان با آمریکاییها روندی جدید از سیاستورزی و حکمرانی در افغانستان است؛ اما پرسش این است که طالبان در تحولات اخیر و آتی افغانستان از بین استراتژی جنگ یا استراتژی صلح کدامیک را بر خواهد گزید؟ واقعیت امر این است که طالبان در راهبرد کوتاهمدت خود قصد دارد از طریق مذاکره با حکومت مرکزی وارد ساختار قدرت کابل شود و از خروج کامل نیروهای نظامی خارجی به ویژه ارتش آمریکا اطمنیان پیدا کند.
2. پایان نقش طالبان در قامت دولت و اولویت یافتن جنگ حمله نظامیان آمریکا و ناتو به افغانستان، بهرغم بیرون راندن طالبان از عرصه رسمی توزیع قدرت سیاسی در این کشور، موجب نابودی کامل این گروه نشد و آنها توانستند در طول 18 سال بعد به فعالیتهای نظامی خود علیه فرآیند نوین دولتسازی در کابل و جهاد علیه اشغالگران خارجی ادامه دهند؛ از این رو در طول سالهای حضور ناتو، امنیت همچنان مهمترین مسئله و خواسته مردم افغانستان بوده است.
اما این راهبرد را میتوان مقطعی و مربوط به یک بازه زمانی کوتاهمدت دانست؛ بدین معنی که طالبان مشارکت در قدرت و اولویت صلح و مذاکره با دولت کابل را تنها تا زمانی ادامه خواهد داد که روند خروج نیروهای نظامی آمریکایی و سربازان کشورهای عضو ناتو به طور کامل نهایی شود.