چکیده:
یکی از مهمترین چالشهای هر جامعه، مسئله تأمین غذا است که بسیار حائز اهمیت میباشد. بیتردید غلات بیشترین سهم را در سبد غذایی جوامع بشری دارند. در الگوی غذایی روزانه، غلات بهعنوان غذای پایه شناخته میشوند و در این میان گندم به لحاظ دارا بودن خواص ویژه خود که قابلیت تبدیلشدن به نان را دارد، از اهمیت بسزایی برخوردار است. همچنین نان بهعنوان کالایی اساسی و ضروری دارای اهمیت ویژهای در سبد مصرفی خانوارها بوده و غذای اصلی و پایه بسیاری از مردم در کشورهای جهان را تشکیل میدهد. بررسی و مدیریت صحیح مراحل مختلف آن، از تولید تا توزیع، میتواند به حل مشکلات بسیاری در این زمینه بیانجامد. در این پژوهش بهمنظور بهینهسازی زنجیره تأمین به بررسی شبکه زنجیره تأمین گندم و محصولات آن با ارائه یک مدل ریاضی پرداختهشده است. یک مدل ریاضی دو هدفه بهمنظور کمینهسازی هزینههای شبکه و کمینهسازی مصرف آب ارائهشده است. سپس مسئله دوهدفه با استفاده از روش برنامهریزی آرمانی به یک مسئله تکهدفه تبدیلشده است. برای ارزیابی مدل پیشنهادی یک مثال عددی ارائهشده است و نتایج، تحلیل حساسیت و پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی گزارششده است.
One of the most issues of governments is to procuring food properly. Wheat and its products have strategic importance in consumable commodities basket and planning for its supply chain is one of the significant country’s needs. Also, wheat flour is one of the initial substances of many foods like bread, spaghetti, cookies, and confections. This paper proposed a multi-period, multi-product, bi-objective mixed integer linear programming minimizing the total cost and minimizing water consumption. Wheat supply chain network from farms, silos, flour factories, to customers is considered in this problem. This study aims to determine the wheat production amount, importing amount, and the quantity of water using of resources. Then, the bi-objective model converted to a single-objective one via the Weighted Goal programming method. Finally, the proposed model verified by a numerical example and results are presented. Also, the sensitivity analyses are shown to give a better insight and some suggestions for future works are presented.