چکیده:
زمینه و هدف: چاقی با بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله دیابت، فشارخون، بیماریهای شریان کرونری و استئوآرتریت مرتبط است. هدف این تحقیق بررسی اثر مکملسازی تمرین مقاومتی با دارچین بر سطح لپتین و آدیپونکیتن در زنان دارای اضافه وزن بود. روش تحقیق: چهل زن دارای اضافه وزن در چهار گروه 10 نفری شامل گروه تمرین مقاومتی+مصرف دارچین، گروه تمرین مقاومتی، گروه مکمل دارچین و گروه کنترل قرار گرفتند. سپس گروههای تجربی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته به اجرای تمرین مقاومتی با شدت 60 تا 80 درصد یک تکرار بیشینه پرداختند. آزمودنیها در گروه تمرین و مکمل در سه وعده اصلی غذایی روزانه، مقدار هفت میلیگرم پودر دارچین (به صورت کپسول) به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن خود دریافت کردند. نمونه خونی قبل از اجرای پروتکل و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین به منظور اندازهگیری میزان لپتین و آدیپونکتین پلاسمای گرفته شد. به منظور بررسی تفاوت درونگروهی از آزمون t زوجی و جهت بررسی تفاوت بینگروهی از آزمون کوواریانس در سطح معنی داری 0/05p≤ استفاده گردید. یافتهها: در گروههای تمرین مقاومتی+مصرف دارچین (به ترتیب با 0/001>p و 0/01>p)، تمرین مقاومتی (به ترتیب با 0/01>p و 0/01>p) و مکمل دارچین (به ترتیب با 0/01>p و 0/02>p) به طور معنیداری میزان لپتین کاهش و میزان آدیپونکتین افزایش یافت. هر چند، بین تاثیرتمرین مقاومتی و مکمل دارچین بر لپتین (0/07>p) و آدیپونکتین (0/24>p) تفاوت معنی دار مشاهده نگردید؛ اما تمرین مقاومتی + مصرف دارچین در مقایسه با تمرین مقاومتی و مصرف مکمل دارچین به تنهایی، موجب کاهش بیشتر لپتین (به ترتیب با 0/01>p و 0/01>p) و افزایش بیشتر آدیپونکتین (به ترتیب با 0/01>p و 0/01>p) گردید. نتیجهگیری: تمرینات منظم مقاومتی همزمان با مصرف مکمل دارچین، به واسطه بهبود مقادیر لپتین و آدیپونکتین خطر بالقوه ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش میدهد و میتوان از آن به عنوان درمان غیردارویی موثر به منظور پیشگیری از این بیماریها استفاده نمود.
Background and Aim: Obesity is associated with many health problems, including diabetes, hypertension, coronary artery disease, and osteoarthritis. The purpose of this study was to investigate the effect of cinnamon supplementation with resistance training on the plasma levels of leptin, adiponquitin in overweight women. Materials and Methods: Forty overweight women were divided into 4 groups (n=10) including resistance training +cinnamon supplementation, resistance training, cinnamon supplementation and control groups. Experimental group performed resistance exercises for 8 weeks, 3 sessions per week up to 60-80 percent of one repetition maximum. The subjects in the resistance training +cinnamon supplementation and cinnamon supplementation groups, received 7 mg of cinnamon powder per kg of body weight three times a day. Blood samples as serum leptin and adiponectin levels were taken before and also 48 hours after the last exercise session of the protecole. For statistical analysis, the paired t-test and covariance test were used to examine the difference between groups. Results: the result indicated significant decrese in leptin levels and increasing of the adiponectin level in resistance training groups + cinnamon intake (p<0.001 and p<0.01 respectively), resistance training group (p<0.01 and p<0.01) and cinnamon supplement (p<0.01 and p<0.02 respectively). Moreover, there was no significant difference between the effect of cinnamon supplementation on leptin (p<0.07) and adiponectin (p<0.24); but resistance training + cinnamon supplementation showed higher decreasing in leptin (p<0.01 and p<0.01 respectively) and more increasing in adiponectin levels (p<0.01 and p<0.01 respectively) compared to resistance training and cinnamon supplementation alone. Conclusion: Regular resistance training along with supplementation of cinnamon can reduces the risk of cardiovascular disease by improving the levels of leptin and adiponectin and it can be used as an effective non-pharmacological treatment to prevent these diseases.