چکیده:
هدف: در این تحقیق تاثیر یک جلسه تمرین قبل و بعد از ناهار بر مقدار گرلین آسیلدار سرم، انرژی دریافتی روزانه و هزینه انرژی فعالیت مقایسه شد.
روششناسی: 30 مرد دارای اضافهوزن (با میانگین و انحراف معیار سن 54/3 ± 20/25 سال، شاخص توده بدنی 64/3 ± 96/27 کیلوگرم بر متر مربع، وزن 80/5 ± 20/83 کیلوگرم) در یک طرح نیمهتجربی به شکل تصادفی به سه گروه ده نفری شامل تمرین قبل از ناهار، تمرین بعد از ناهار و کنترل تقسیم شدند. گروههای تجربی به مدت هشت هفته (سه جلسه در هفته)، تمرین هوازی (25-40 دقیقه با شدت FATmax) را یک ساعت قبل ناهار و یا دو ساعت بعد از ناهار اجرا کردند. مقدار هزینه انرژی فعالیت، کالری دریافتی روزانه و گرلین آسیلدار ناشتایی سرمی در پاسخ به یک جلسه ورزش در پیش آزمون و پسآزمون، بهعنوان دادههای تحقیق اندازهگیری شدند.
یافتهها: یک جلسه تمرین قبل و یا بعد از ناهار، گرلین آسیلدار سرم (001/0 p≤)، هزینه انرژی یک جلسه فعالیت (001/0 p≤) و کل کالری دریافتی روزانه (003/0 p≤) (افزایش جبرانی در دریافت غذا که دستیابی به کاهش وزن مورد انتظار از تمرین را کمتر میکند) را افزایش میدهد. بااینحال، انجام تمرین قبل از ناهار، افزایش بیشتری در گرلین آسیلدار سرم (001/0 p≤) و هزینه انرژی یک جلسه فعالیت(001/0 p≤) ایجاد میکند.
نتیجهگیری: اگر هدف فقط کاهش اشتها باشد، به نظر میرسد که باید تمرین بعد از صرف غذا انجام شود و اگر هدف افزایش هزینه انرژی هر جلسه تمرین باشد، بهتر است تمرین قبل از صرف غذا انجام شود.
Aim: In this study the effects of a single training session of overweight men before and after a meal on serum acetylated ghrelin levels, daily energy intake and the exercise energy expenditure were compared. Method: In this semi experimental study, 30 overweight men (Mean and SD age of 25.2±3.54 years, BMI 27.96±3.64 kg/m2, weight 83.2±5.8 kg) were randomized into three groups (n = 10) including before lunch training, post lunch training and control. Experimental groups performed eight weeks, three sessions/wk of aerobic training sessions, consisted of 25 to 40 min of treadmill running and/or cycling at maximal fat oxidation intensity, either an hour prior to or two hours after a meal. Exercise energy expenditure, daily caloric intake and fasting serum acylated ghrelin levels in response to a single exercise session were measured as data in both pre and post-test occasions. Results: A single training session either pre or post lunch meal increases serum acylated ghrelin level (P≤ 0/001), exercise energy expenditure (P≤ 0/001) and daily caloric intake (P≤ 0/001); indicating a compensatory energy intake which lowers the expected exercise-induced weight loss. However, pre meal exercise leads to more remarkable increases in exercise energy cost (P≤ 0/001) concomitant with an elevated fasting serum acylated ghrelin levels (P≤ 0/001). Conclusion: If appetite suppression is the only goal for exercise, it seems that exercise training should be performed after meals, and if maximizing each session’s energy cost is the case, it is better to practice before meals.