چکیده:
روغن ماهی به عنوان عاملی ضد التهابی است که تحقیقات مختلف حاکی از نقش موثر آن بر کاهش التهاب و بهبود عملکرد بوده اند اما با این حال نقش آن بر خستگی محیطی و میانجیهای دخیل در آن هنوز مشخص نیست. لذا تحقیق حاضر با هدف سنجش نقش روغن ماهی بر التهاب و میانجیهای دخیل در خستگی محیطی شامل نیتریک اکساید و ذرات رادیکالی آزاد انجام پذیرفت. بدین منظور 20 آزمودنی سالم (سن: 64/2 ± 90/26 سال، وزن 42/10±33/78 کیلوگرم، درصد چربی 46/5±4/18 درصد) به صورت نمونه در دسترس انتخاب گردیده و به طور تصادفی در دو گروه روغن ذرت و روغن ماهی قرار گرفتند و به مدت چهار هفته مقادیر 6 گرم مکمل را همراه با وعدههای غذایی خود دریافت نمودند. قبل و بعد از چهار هفته مکمل دهی، آزمودنیها آزمون بروس تعدیل شده را تا واماندگی انجام دادند و پیش، بلافاصله بعد و 20-دقیقه بعد از پایان آزمون نمونه خونی از ورید بازویی آزمودنیها گرفته شد. اندازه گیری سطوح پلاسمایی فاکتور کشنده توموری (TNF-α)، نیتریک اکساید (NO) و ذرات رادیکالی آزاد (ROS) با استفاده از روش الایزا انجام پذیرفت. برای تحلیل آماری داده ها نیز از نرم افزار آماری SPSS 19 استفاده گردید و سطح معناداری معادل 05/0P< در نظر گرفته شد. نتایج تحقیق حاضر در رابطه با سطوح پایه حاکی از کاهش معنادار TNF-α و افزایش NO در پاسخ به چهار هفته مکمل دهی بود (05/0P<). از سوی دیگر تفاوت معناداری میان دو گروه در تغییرات NO پس از فعالیت (034/0P=، 64/5F=) و ریکاوری (011/0P=، 83/8F=) و TNF-α پس از ریکاوری (015/0P=، 38/7F=) مشاهده گردید. نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مکمل دهی بر کاهش سطح پایه التهاب بوده و لذا به نظر میرسد که این عامل منجر به افزایش سطح پایه NO شده است و لذا از این طریق خستگی در آزمودنیها کاهش نشان داده است. ضمن آنکه میزان افزایش در NO هم پس از فعالیت کاهش داشته است که احتمالا به دلیل کاهش فشار ناشی از فعالیت بر آزمودنیها بوده است.
Purpose: Previous studies in the case of fish oil showed its effectiveness on reducing inflammation
and improving performance, but its effects on peripheral fatigue and related mediators are not well
understood.
Methods: 20 healthy men students (age: 26.90±2.64 yrs, weight: 78.33±10.42 kg, height: 175.80±4.89
cm, body fat percent: 18.40±5.46) were selected and randomly assigned into corn oil and fish oil
groups and consumed daily doses of 6 gr for 4-weeks. Before and after supplementation, participants
performed Bruce exhausting protocol and blood samples were taken before, immediately after and
after 20-min recovery.
Results: Our results showed significant decrease in baseline values of TNF-α and significant increase
in baseline values of NO (P<0.05) after supplementation. In addition, three were significant differences
between groups after supplementation in changes of TNF-α after recovery (F=7.38, P=0.015) and
changes of NO after exercise (F=5.64, P=0.034) and recovery (F=8.83, P=0.011). However, no changes
observed in the case of ROS.
Conclusion: These results showed that fish oil supplementation could reduce baseline inflammation
and thus, increase baseline NO that can improve anti-oxidant capacity. However, TNF-α response to
recovery increased that seems to be highly affected by increase in post-supplementation baseline. In
addition, NO responses to exercise decreased that is may be because of the lower physiological stress
of activity.