چکیده:
دانش بومی بخشی از فرهنگ هر سرزمین است که از طریق تجربه به دست آمده و به مرور به
بخشی از فرهنگ اجتماعی و تولیدی آن جامعه تبدیل شده است و کاربرد صحیح آن می تواند به
توسعۀ درون زا منجر شود. اتنوبوتانی به عنوان شاخه ای از دانش بومی به مطالعه چگونگی استفاده
افراد یک قوم، یک فرهنگ و یا یک ناحیه خاص از گیاهان بومی موجود در آن منطقه می پردازد.
این مطالعه باهدف معرفی گیاهان خوراکی و دارویی که توسط مردم بومی گوغر استفاده می شوند،
انجام گردیده است. به همین منظور، طی فصول تابستان 1398 و بهار 1399 ، گیاهان خوراکی و
دارویی مورد استفاده افراد بومی در منطقه شناسایی شد. اطلاعات کسب شده در این پژوهش، در
قالب مصاحبه آزاد، مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده مشارکتی گردآوری گردید. مصاحبه ها
به صورت هدفمند از خبرگان محلی صورت پذیرفت. درمجموع 36 گونه با استفاده های خوراکی
و دارویی شناسایی گردید؛ که دانش مردم محلی در ارتباط با آن ها بسیار وسیع می باشد. این دانش
شامل شناسایی گیاهان، زمان مناسب برداشت، اندام مورد استفاده، خواص دارویی، کاربردهای
خوراکی، نحوه استفاده و همچنین در ارتباط با اکولوژی گیاهان می باشد. نتایج حاصل نشان
می دهد که اندام برگ بیشترین استفاده خوراکی و دارویی را دارا می باشد. گیاهان خوراکی
به صورت پخته و گیاهان دارویی به شکل خام بیشترین شکل مصرف را دارند و بیشترین استفاده
دارویی از گیاهان منطقه جهت معالجه بیماری های گوارشی می باشد
Indigenous knowledge as a part of any nation’s culture, has been acquired through experience and gradually become a part of the culture and society. The correct use of this knowledge can lead to endogenous development. Ethnobotany, as a sub branch of indigenous knowledge, investigates the way people of a particular ethnic, culture, or region make use of native plants. The aim of this study was to introduce edible and medicinal plants used by Googhar local people. For this purpose, during the summer 2019 and spring 2020, edible and medicinal plants used in the region were identified. The information was collected in the form of free interviews, semi-structured interviews and participatory observation. Interviews were conducted purposefully with local experts. Totally, 36 plant species, with the extensive knowledge of local people, were identified in edible and medicinal uses. This knowledge includes the identification of plants, appropriate time of harvest, organs used, medicinal and edible properties, how to use, as well as plant ecology. The results show that leaves have the most edible and medicinal uses. Edible and medicinal plants in forms of cooked and raw have the most consumption, and the most medicinal use includes treatment of gastrointestinal diseases.