چکیده:
زمینه و هدف: توسعه خلاقیت و نوآوری در سازمان، در شمار اولویتهای اساسی بسیاری از سازمانهای پیشرو به حساب میآید. درس استراتژیها و تکنیکهای کشف و حل ابداعانه مسئله با هدف توسعه این قابلیتها در دوره عالی رستهای برای مدیران ارائه میشود. این پژوهش اثر این درس را در توسعه سه قابلیت «تفکر خلاق»، «تمایل به برنامهریزی در محیط کار» و «انگیزه بهکارگیری نوآوری در فضای کاری» در میان این مدیران ارزیابی کرده است. روششناسی: پژوهش حاضر از نگاه هدف کاربردی و از نگاه شیوه گردآوری دادهها توصیفی - پیمایشی است. جامعه اماری پژوهش مدیران شرکت کننده در این دوره به تعداد 155 نفر است که از میان آنها 130 نفر از تمایل برای همکاری در این پژوهش برخوردار بودند و در نهایت 118 مورد پرسشنامه تکمیل شده در پیش و پس آزمون به دست آمد و تحلیلهای توصیفی و استنباطی با کمک نرمافزار SPSS روی آنها انجام شد. یافتهها: دوره آموزشی اجرا شده بر هر سه متغیر مورد بررسی تاثیری چشمگیر داشته است. افزون بر این، تأثیر دوره بر متغیرهای فردی مرتبط با خلاقیت، بیش از متغیرهای سازمانی بوده است. نتیجهگیری: برگزاری این دوره آموزشی برای مدیران میتواند به ارتقای تفکر خلاق و قابلیتهای نوآوری برای حل مسائل سازمانی و بهرهمندی سازمان از مزایای حاصل از ابتکار و نوآوری یاری رساند.
خلاصه ماشینی:
یکی از اهداف اساسی برگزاری ایـن درس توسعه قابلیت های فردی مورد نیاز برای توسـعه خلاقیـت و نـوآوری در سـازمان اسـت کـه از آن جملـه میتوان به قابلیت های «تفکر خلاق »، «تمایل به برنامه ریـزی در محـیط کـار» و «انگیـزه بـه کـارگیری نوآوری در فضای کاری » اشاره کرد.
رشیدی و شهرآرای (١٣٨٧) نیز در پژوهشی با هدف بررسی رابطه بین خلاقیت و منبع کنتـرل ، به این نتیجه رسیده اند که خلاقیت ارتباط مثبتی با منبع کنترل درونی دارد و خودانگیختگی و انگیزش درونی در خلاقیت تأثیر زیادی دارد، بنابراین پاداش محیطی ، رقابت و ارزشـیابی هـای بیرونـی همگـی انگیزه های تحمیلی هستند که موجب از بین رفتن خلاقیت می شـوند، فـرد خـلاق بایـد بیشـتر دارای انگیزش درونی باشد تا بیرونی ، یعنی افراد خلاق بیشتر دارای انگیزش درونی هسـتند و مـی تواننـد بـه خاطر علاقه مندی به فعالیت های خلاقانه در حال انجام خود در برابر اطرافیان مقاومت کنند و خلاقیت خود را اعمال نمایند.
نتایج پژوهش بیردی و همکاران (٢٠١٢) نیز نشان داده اسـت که آموزش ابزارهای کشف و حل ابداعی مسئله تأثیر جالب توجهی بر بهبود خلاقیت و انگیزه نـوآوری کارکنان یک سازمان بین المللی داشته است .
این پژوهش با هدف سنجش تاثیر درس استراتژی ها و تکنیک های کشـف و حـل ابـداعی مسـئله بـر قابلیت های خلاقیت و نوآوری انجام شده است : تفکر خلاق ، انگیزه برای نوآوری در محیط کار و تمایل به برنامه ریزی.
عدم وجود ارتباط معنادار بین متغیر تفکر خلاق و انگیزه برای نوآوری شـغلی در ایـن پـژوهش دارای تفاوت با نتایج پژوهش ضرغامی و همکاران (١٣٩٠) است .
Relationship between Employee's Innovation (Creativity) and time management.
کلیدواژه ها:
خلاقیت
،
TRIZ
،
استراتژیها و تکنیکهای کشف و حل ابداعانه مسئله
،
انگیزه نوآوری
،
تمایل به برنامهریزی