چکیده:
یکی از مهمترین مسائل زیستمحیطی آلودگی محصولات کشاورزی است که امروزه تحت عنوان
محصولات تراریخته مورد توجه کشورهای دنیا قرار گرفته است و موافقان و مخالفان بسیاری پیدا نموده
است. دیدگاه فقیهان در مورد مصرف محصولات تراریخته بسیار حائز اهمیت است و هر دو گروه
سعی کردهاند با توجه به فتاوای فقها کار خود را توجیه نمایند و این سبب سردرگمی مردم در مصرف
محصولات تراریخته گشته است. این مقاله به بررسی فقهی محصولات تراریخته پرداخته است و در
پایان با توجه به دیدگاه فقها و قواعد فقهی مورداستفاده درزمین ه مصرف محصولات تراریخته تنها
میتوان به نظرات اهل خبره استناد نمود.
خلاصه ماشینی:
از سوي ديگر به دليل وجود منافع مالي سرشار حاصل از فروش و عرضه محصولات تراريخته در خصوص بيطرفي و صداقت نتايج علمي منتشر شده توسط شرکت هاي مزبور، همواره شک و ترديد منطقي وجود دارد (يانگ ،٢٠٠٤، ص ٥٦) مهندسي ژنتيک ، به عنوان بخش مهمي از زيست فناوري، شامل روش هايي براي انتقال اطلاعات ژنتيکي خاص از يک موجود به موجود ديگر با روش هايي غير از توليدمثل جنسي است (باقري، ١٣٨٦، ص ١٦) بذرهاي تراريخته ، حاصل تغييرات ژنتيکي هستند که با استفاده از مهندسي ژنتيک به منظور بهبود کيفيت و تغيير برخي صفات توليد شده و ميان مقوله کشاورزي و فن آوري زيستي پيوند برقرار نموده اند (شريفي سيرچي، ١٣٨٨، ص ١٩) محصولات غذايي تراريخته ، مواد غذايي هستند که از يک گياه طبيعي به وجود ميآيند، اما ازلحاظ ژنتيکي آن چنان اصلاح شده اند که ويژگي جديدي را نشان ميدهند، يا يک ويژگي طبيعي را از دست ميدهند.
هم اکنون بيش از صدها نوع مواد غذايي تراريخته در بازار مصرف وجود دارد و بدون تصميم و انتخاب مصرف کنندگان بر سر سفره شان حاضر ميشوند (کاظمي، عباسي، ١٣٧٨، ص ٤٧٩) آثار منفي مصرف محصولت کشاورزي تراريخته ايجاد واکنش هاي حساسيت زا ازجمله نگرانيهاي جدي در مورد گياهان تراريخته ، اين است که برخي از اين محصولات ، حاوي ژن هاي ايجادکننده حساسيت هستند.