چکیده:
تأمین امنیت غذا و تغذیه آحاد جامعه در قانون اساسی و سیاستهای کلی نظام، ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینههای «سلامت»، «اقتصادمقاومتی»، «بخش کشاورزی» و «اصلاح الگوی مصرف»، تأکید شده است. در این خلاصه سیاستی راهکارهای میانمدت و بلندمدت ارتقای امنیت غذا و تغذیه در زمینههای مدیریتی، حمایتی، آموزشی و پ‍ژوهشی، ترویجی و نظارتی ارائه میگردد.
Ensuring food safety and nutrition for society is emphasized in the general health policies which were ordered by the Supreme Leader in the field of “health”, “resistance economy”, “agriculture” and “reform of consumption pattern”. In this policy summary, medium and long-term strategies for improving food safety and nutrition in the issues of management, supportive, education and research, extension and supervision are presented.