چکیده:
گردشگری تغذیه میتواند منافع اقتصادی زیادی برای مناطق روستایی کشورمان به همراه داشته باشد. بسیاری از کارشناسان این نوع از گردشگری را ابزاری برای توسعۀ روستایی قلمداد میکنند که میتواند سبب تحرک اقتصاد محلی شده و از مشاغل موجود حمایت کرده و باعث ایجاد اشتغال در این نواحی شود. تحقیق از منظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت دادهها، آمیخته ترکیبی(کیفی-کمی)است. در بخش کیفی، روش تحقیق تحلیل محتوا و در بخش کمی توصیفی-اکتشافی است. روش گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانهای و روش گردآوری دادهها، میدانی و با ابزار مصاحبۀ نیمهساختاریافته و پرسشنامه میباشد. جامعۀ تحقیق در دو بخش کیفی و کمی است. در بخش کیفی، خبرگان سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و اساتید دانشگاهی درخصوص برنامهریزی و توسعۀ روستایی در استان مازندران و به روش هدفمند و گلولهبرفی به تعداد 16 نفر (اشباع نظری) انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل 375 نفر از رستورانداران، اقامتگاه ها، هتلداران و کارشناسان سازمان گردشگری میباشند که به صورت تصادفی و در دسترس به تعداد 182 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند. روش تجزیه و تحلیل دادهها در بخش کیفی استفاده از کدگذاری و در بخش کمی روش دلفی برای طراحی مدل است و در نهایت مدل طراحی شده با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری و با نرمافزار اسمارت PLS تحلیل شد. براساس نتایج به دست آمده شاخصها برای مدل تحلیل گردشگری تغذیه بر اقتصاد پایدار روستایی مازندران مورد تایید قرار گرفت. این یافتهها نشان میدهد که ابعاد گردشگری تغذیه، درآمد پایدار، رشد اقتصادی و اشتغال پایدار توانستهاند مدل تحلیل گردشگری تغذیه بر اقتصاد پایدار روستایی را تشکیل دهند.
خلاصه ماشینی:
تحليل نقش گردشگري تغذيه بر پايداري اقتصاد نواحي روستايي استان مازندران عرفانه حسين زاده ؛ دانشجوي دکتري جغرافيا و برنامه ريزي روستايي، واحد علوم و تحقيقات ، دانشگاه آزاد اسلامي ، تهران ، ايران .
گردشگري تغذيه ميتواند به منافع اقتصادي فراواني منجر شود، و بسياري آن را ابزاري براي توسعه روستايي قلمداد کرده اند که ميتواند به تحرک اقتصاد ياري رساند و از مشاغل موجود حفاظت کند و همچنين باعث ايجاد اشتغال شود )٥٤-٢٠١٢٥٣,Azman( تأثيرات اقتصادي گردشگري در محيط هاي روستايي گردشگري، فعاليت اقتصادي است که اساسا ماهيت خدماتي داشته (ميرتقيان و غريبي، ١٣٩٢: ١)، و منشور کثيرالوجهي است که هر وجه آن به جنبه هايي از نيازهاي انسان دلالت دارد (ابراهيم زاده و ديگران ، ١٣٩١ : ١١).
ضرايب همبستگي و روايي واگرا ميان متغيرهاي مدل تحليل گردشگري تغذيه بر اقتصاد پايدار روستايي (رجوع شود به تصویر صفحه) در روش مدل سازي معادلات ساختاري، شاخص اعتبار اشتراک يا CV-com براي بررسي برازش مدل اندازه گيري و شاخص اعتبار افزونگي يا CV-Red براي برازندگي مدل ساختاري و ضريب تعيين )( مربوط به سازه هاي درون زا به دست آمده است .
چنانچه ضريب معناداري بدست آمده در سطح (رجوع شود به تصویر صفحه) براساس يافته هاي جدول ٦، مدل نهايي تحليل گردشگري تغذيه بر اقتصاد پايدار روستايي تاييد شده است .
يافته هاي اين بررسي نشان ميدهد که گردشگري غذا در اغلب کشورهايي که در برنامه ريزيهاي خود بدان توجه مناسب کرده اند، توانسته است آثار مثبتي در توسعۀ پايدار روستايي و منطقه اي ايجاد کند و منجر به رونق اقتصادي و شکل گيري هويت منحصر به فرد براي اين جوامع شود.