چکیده:
زمینه: رعایت اخلاق در برندسازی به رویکرد برنده-برنده به کار میرود. این امر در فرهنگ اسلامی بیش از پیش اهمیت دارد. پس هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر برند سازی اخلاقی- اسلامی برای ورود به بازارهای بینالمللی در کسب و کارهای کوچک و متوسط صنایعغذایی میباشد.
روش: تحقیق در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. بخش کیفی مبتنیبر تئوری دادهبنیاد بود جامعهآماری، خبرگان، متخصصان و اساتید در زمینه بازاریابی بود که 14 نفر به روش گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبههای عمیق نیمهساختاریافته اطلاعات جمع آوری شد. دادههایکیفی با روشکدگذاری باز و محوری مورد تحلیل قرار گرفت. در مرحله کمی، روش توصیفی - همبستگی بود. از جامعه مدیران و کارشناسان بازاریابی کسب و کار کوچک و متوسط صنایع غذایی کشور نمونهای به تعداد 364 نفر به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شد. ابزار پرسشنامه محققساخته بود و برای تحلیل دادههای کمی از تحلیلعاملیتاییدی، معادلاتساختاری و نرمافزارهای SPSS22 و Amos22 استفاده گردید.
یافتهها: تحلیل دادههای کیفی نشان داد که سه مولفه اصلی و پانزده زیر مولفه و پنجاه و یک شاخص مقوله برندسازی اخلاقی-اسلامی را تشکیل میدهد. همچنین عوامل موثر بر برندسازی اخلاقی-اسلامی در 6 مولفه و بیست ویک زیر مولفه دستهبندی شدند. نتایج تحلیل کمی نشان داد که مدل تحقیق از نظر شاخصهای معناداری و برازش مورد تائید است.
نتیجه گیری: از مهمترین عوامل موثر بر برندسازی اخلاقی- اسلامی میتوان به سیستم ارزشهایاخلاقی و سبکزندگی، خودپنداره، دامنه کاربرد، میزان تقاضا، انگاره اشاره کرد که طبق این تحقیق سیستم ارزشهایاخلاقی و سبکزندگی موثرترین عوامل در برندسازی اخلاقی- اسلامی هستند.
Background: Ethics in branding uses a win-win approach that can lead to increased services, brand development and reduced costs. This is more important in Islamic culture. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors affecting ethical-Islamic branding to enter international markets in small and medium businesses in the food industry.
Method: The research method was performed sequentially in two parts: qualitative and quantitative. The necessary information was collected through in-depth semi-structured interviews. Qualitative data were analyzed by open and centralized coding method. In a quantitative stage, a sample of 364 people from the community of managers and marketing experts of small and medium business in the country's food industry was selected by cluster sampling. The tool was a researcher-made questionnaire and confirmatory factor analysis, structural equations and SPSS22 and Amos22 software were used to analyze the quantitative data.
Results: The analysis of qualitative data showed that there are three main components and fifteen sub-components and fifty-one indicators of ethical-Islamic branding. Also, the factors affecting ethical-Islamic branding were classified into 6 components and twenty-one sub-components. The results of quantitative analysis showed that the research model is approved in terms of significance and fit indicators.
Conclusion: The most important factors affecting ethical-Islamic branding are the system of moral values and lifestyle, self-concept, scope of application, the amount of demand, idea (mental image). Based on this research, the system of moral values And lifestyle are the most effective factors in ethical-Islamic branding