چکیده:
مقدمه: به واسطۀ پیشرفت فناوریهای نوین، منابع کسب اطلاعات سلامت بسیار متنوع هستند. علیرغم فراوانی و تنوع منابع، همچنان دانش کافی نسبت به ویژگیهای این منابع وجود ندارد. با توجه به این خلأ موجود، مطالعه حاضر درصدد شناسایی و ارزیابی اصلیترین منابع کسب اطلاعات سرطان رودۀ بزرگ، میزان مفید و معتبر بودن این منابع است. روش ها: این مطالعه از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی- تحلیلی، بهصورت مقطعی در سال 1397 در شهر تهران انجام شد. از بین مراجعهکنندگان 386 نفر با استفاده از روش نمونهگیری غیرتصادفی هدفمند (از نوع موارد استثنایی یا مرزی) انتخاب شدند. هر پاسخگو یک پرسشنامه خود-ایفایی که طبق اهداف این مطالعه طراحیشده بود را پاسخ داد. تحلیل دادهها با روش آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 21 انجام شد. یافته ها: از بین 10 منبع، اینترنت (45 درصد)، پزشکان (36/5 درصد) و تلویزیون (8/1 درصد) به ترتیب بهعنوان اصلیترین منابع کسب اطلاعات معرفی شدند. از بین سه منبع نخست، پزشکان ارائهدهنده (میانگین 3/8 از پنج) و سپس تلویزیون (3/5) و دوستان (3/5) بهعنوان مفیدترین منبع اطلاعاتی شناخته شدند. از نظر اعتبار منبع نیز در سه منبعی که بیشترین پاسخ را دریافت کردند، پزشکان در جایگاه نخست، اینترنت دوم و تلویزیون در جایگاه سوم قرار گرفتند. نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که اینترنت، پزشکان و تلویزیون به ترتیب سه منبع اصلی کسب اطلاعات سرطان رودۀ بزرگ هستند و علیرغم پیشرفت سریع فناوریهای ارتباطات نوین، در حوزه مراقبت سلامت همچنان روابط بین فردی نسبت به رسانههای نوین و جریان اصلی از اعتبار بیشتری برخوردارند. با استفاده از ظرفیت رسانههای نوین و اعتبار ارائهدهندگان خدمات مراقبت سلامت میتوان در کسب اهداف سلامت برنامهریزی کرد.
Introduction: Due to the development of new technologies, health information sources have become more diverse. Despite these, there is a limited knowledge about the main sources of cancer information, their usefulness and credibility, and the determinants of source credibility. This study aims to identify and evaluate the main information sources of colorectal cancer (CRC), their usefulness, and credibility of the sources.
Methods: This was an applied cross-sectional research performed descriptively in Tehran, 2019. A sample of 386 outpatients who visited gastroenterologists were selcted using non-probability homogeneous purposive sampling. Each respondent filled a self-administered questionnaire designed based on study objectives. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistics using SPSS software version 21.
Results: Out of 10 sources, Internet (45%), physicians (36.5%), and television (8.1%) were introduced as the main sources of information, respectively. Among the first three sources of information, physicians were perceived as the provider of the most useful information (3.8 out of 5), followed by television (3.5) and friends (3.5). In terms of source credibility, among three sources that received the most responses, physicians ranked first, followed by the Internet and television.
Conclusion: The findings of this study show that the Internet, physicians, and television are the three main sources of CRC information, respectively. Despite the rapid development of new communication technologies, in healthcare setting, interpersonal communication is still more credible than new and mainstream media. The potential of new media and the credibility of professionals provide a proper path to achive health goals.