چکیده:
حسن البنا یکی از مصلحان بزرگ جهان اسلام است که آمال و آرزوهای او در قالب بزرگترین جنبش اسلامی (اخوان المسلمین) به بار نشست. جنبشی که بهسرعت گسترش یافت و میان مسلمانان در اقصی نقاط جهان جا باز کرد و اثر گذاشت. بخش اعظم این موفقیتها، مرهون اندیشههای البنا و رهبران جنبش است، لذا میطلبد که جنبههای مختلف این اندیشهها واکاوی گردد. یکی از ویژگیهای این اندیشه که کمتر به آن توجه شده، اندیشۀ عرفانی البنا است. به باور نگارنده تصوف زیربنای افکار البنا و موتور محرک او در اصلاحگری است. لذا این گفتار بر آن است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، این بخش از اندیشه البنا و تاثیر آن بر اصلاحگری وی را بررسی کند.
Hassan al-Banna is one of the great reformers of the Islamic world,
whose hopes and dreams were realized in the form of the largest
Islamic movement (Muslim Brotherhood). A movement that spread
rapidly and made a place among Muslims in all parts of the world
and sat down. Most of these successes are due to the ideas of al-
Banna and the leaders of the movement, therefore, it is necessary to
analyze the different aspects of these ideas. One of the
characteristics of this thought that has received less attention is the
mystical idea of al-Banna. According to the writer, Sufism is the
basis of Al-Banna's thoughts and the driving force behind his
reformation. Therefore, this speech aims to examine this part of al-
Banna's thought and its effect on his reformism by using the
descriptive-analytical method.
خلاصه ماشینی:
1- دوره اول: شروع تحصیل در مدرسه الرشاد تا دانشسرای مقدماتی (9-14 سالگی) 2- دوره دوم: تحصیل در دانشسرای مقدماتی دمنهور (14-17 سالگی)؛ 3- دوره سوم: تحصیل در دارالعلم قاهره (17-21 سالکی)؛ 4- دوره چهارم: دوره معلمی در شهر اسماعیلیه (21-26 سالگی)؛ 5- دوره پنجم: بازگشت و فعالیت در قاهره (26 سالگی-پایان عمر)؛ دوره اول گرچه نقش پدر البنا در شکلدهی افکار و موفقیتهای او، بسیار پر رنگ است و ابنای جوان از کتابخانه غنی پدر که مشتمل بر کتابهای مذهبی، حدیث و تفسیر قرآن بود استفاده شایانی برده است، اما وی، تحصیلات رسمیاش را از مدرسه دینی الرشاد در سال 1915 م زیر نظر و مدیریت شیخ محمد زهران (یکی از مشایخ تصوف) آغاز کرد.
(البنا، 1367: 21) پس از این، علاقه و ارادت و همنشینی، روابط البنا با شیوخ طریقت حصافیه روز بهروز بیشتر گردید به خصوص پس از مطالعه کتاب «المنهل الصافی فی مناقب حسنین الحصافی» و آگاهی از حالات شیخ اول طریقت حصافیه این علاقه چند برابر شد (همان) اوج حالت عرفانی و زندگی صوفیانه ایشان به دوره دوم مربوط میشود؛ یعنی مدتی که ایشان در دانشسرای دمنهور (محلی که قبر شیخ حسنین حصافی نیز در آنجا قرار داشت و مزار البنا و اخوان حصافیه محسوب میشد) مشغول تحصیل بود.
خوب است ویژگی این دوره را از زبان خود البنا بشنویم: تا اینکه به دانشسرای مقدماتی معلمین در دمنهور وارد شدم که قبر شیخ نیز در آن شهر قرار داشت و من هر روز به زیارت ضریح ایشان میرفتم تا بالاخره توسط شیخ بسیونی به شیخ عبدالوهاب (شیخ فعلی طریقت حصافیه) معرفی شدم و در تاریخ 4 رمضان سال 1341 رسماً به سلک طریقت در آمدم...
کلیدواژه ها:
عرفان
،
تصوف
،
طریقت
،
حسن البنا
،
حصافیه
Hasan al Banna
،
Hasafiyah
،
sufism
،
Irfan
،
Tariqat
کلید واژه های ماشینی:
البنا
،
عرفان
،
اندیشههای عرفانی حسن البنا
،
تصوف
،
حسن البنا
،
صوفیان
،
اخوان
،
اندیشۀ عرفانی البنا
،
اسلامی
،
اخوانالمسلمین