چکیده:
هدف از انجام این پژوهش بررسی تعیینکنندههای تمایل کشاورزان زعفرانکار شهرستان فاروج به تشکیل تعاونی کشاورزی از منظرکنش جمعی بود. این تحقیق از طریق روش پیمایشی انجام شده و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه زعفرانکاران منطقه تحقیق (3900 = N) بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برآورد شد (150 = n) و پاسخدهندگان به شیوه نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی، مانند آزمون ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر استفاده شد. تمام تجزیه و تحلیلهای آماری با استفاده از SPSS22 انجام شد. برای بررسی رابطه متغیر وابسته میزان تمایل به تشکیل تعاونی با متغیرهای مستقل: کنشهای جمعی محتمل، درک از پیامدهای مثبت تشکیل تعاونی و درک از پیامدهای منفی محتمل تشکیل تعاونی به تشکیل ماتریس همبستگی اقدام شد. بر اساس یافتهها، مشاهده میشود که بین میزان تمایل به تشکیل تعاونی و کنشهای جمعی و درک از پیامدهای مثبت تشکیل تعاونی، رابطه مستقیم و معنیدار در سطح اطمینان 99 درصد وجود داشت. در مقابل، رابطه میزان تمایل به تشکیل تعاونی، کنشهای جمعی محتمل، درک از پیامدهای مثبت تشکیل تعاونی از یکسو با درک از پیامدهای منفی محتمل تشکیل تعاونی از دیگر سو، منفی و معنیدار شده است. این بدان معنی است که هر چقدر پاسخگویان احتمال بروز پیامدهای منفی در نتیجه تشکیل تعاونی را محتمل بدانند، تمایل آنها به تشکیل تعاونی کاهش مییابد.
The purpose of this research was to investigate the determinants of the tendency of saffron farmers in Farooj county to form an agricultural cooperative from the perspective of collective action. This research was conducted through the survey approach and a researcher-made questionnaire was used to collect information. The statistical population included all saffron farmers in the research area (N = 3900). The sample size was estimated using Cochran's formula (n=150) and the respondents were selected by random sampling. Descriptive and inferential statistics such as correlation coefficient test, multiple regression analysis, and path analysis were used to analyze the data. All statistical analyzes were performed using SPSS22. To investigate the relationship between the dependent variable, the tendency to form a cooperative with independent variables: possible collective actions, the perceived positive impacts of cooperative formation, and the perceived negative impacts of cooperative formation, a correlation matrix was formed. Based on the findings, it can be seen that there was a direct and significant relationship between the tendency to form cooperative and possible collective actions and the perceived positive impacts of cooperative formation at the level of 99% confidence. In contrast, the relationship between the tendency to form cooperative, possible collective actions, the perceived positive impacts of cooperative formation on the one hand, and the perceived negative impacts of cooperative formation, on the other hand, has become negative and significant.
خلاصه ماشینی:
تعيين کننده هاي تمايل کشاورزان زعفران کار شهرستان فاروج به تشکيل تعاوني کشاورزي از منظر کنش جمعي 4 محمد شريف شريف زاده ١*، بهزاد خالق پناه ٢، غلامحسين عبدالله زاده ٣، محمدزاده محبوبي تاريخ دريافت : ١٤٠٠/٢/١٥ تاريخ پذيرش : ١٤٠٠/١٢/١٨ شريف زاده ، م .
چکيده هدف از انجام اين پژوهش بررسي تعيين کننده هاي تمايل کشاورزان زعفران کار شهرستان فاروج به تشکيل تعاوني کشاورزي از منظر کنش جمعي بود.
توانايي و تمايل به همکاري در تعاوني مبتني برکنش جمعي - همانند کشت و توليد يکپارچه و ارزش افزوده زعفران بر اساس بهره برداري از منابع مشترک يا تأمين نهاده هاي زراعي - يک عامل تعيين کننده حياتي براي توسعه پايدار اجتماعات محلي در مناطق روستايي است .
ازاين رو، تحقيق حاضر درصدد است به اين پرسش اساسي پاسخ دهد که تعيين کننده هاي تمايل کشاورزان زعفران رنگ شهرستان فاروج به تشکيل تعاوني کشاورزي از منظر کنش جمعي کدام است ؟ مباني نظري و پيشينه تحقيق شکل گيري و تداوم نظام هاي بهره برداري جمعي همانند تعاونيهاي توليد بر پايه همکاري و تشريک مساعي آگاهانه گروهي از افراد هم هدف براي تأمين منافع موردنظر با تسهيم منابع و ريسک ها در قالب سازوکارهاي موردتوافق ممکن است .
4 Mahboobi Received: 2021/5/5 Accepted: 2022/3/9 Abstract The purpose of this research was to investigate the determinants of the tendency of saffron farmers in Farooj County to form an agricultural cooperative from the perspective of collective action.