چکیده:
زمینه و هدف: شیوع چاقی و اضافه وزن به میزان هشدار دهندهای در ایران نیز رو به افزایش است که این مساله میتواند پیامدهای مختلف روانشناختی را برای افراد چاق به همراه بیاورد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش ذهنآگاهی مبتنی بر خوردن بر ناگویی هیجانی و تمایزیافتگی خود زنان دچار اضافه وزن بود. روش پژوهش: طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش، شامل کلیه زنان دچار اضافه وزن شهرستان گنبدکاووس بود که در نیمه نخست سال 1400 به کلینیکهای درمان اضافه و چاقی این شهر مراجعه نمودند. از جامعه آماری پژوهش، یک گروه نمونه متشکل از 30 زن دارای اضافه وزن که به روش هدفمند انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر خوردن) (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. سپس زنان دچار اضافه وزن گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقهای هر هفته یک جلسه آموزش ذهنآگاهی مبتنی بر خوردن قرار گرفتند ولی گروه گواه هیچ مداخلهای دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامههای ناگویی هیجانی تورنتو و همکاران (2007) و پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورون و فریدلندر (1988) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و نرمافزار spss استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که تفاوت معنادار از لحاظ بهبود دشواری شناسایی احساسات (16/8=F، 001/0> P)، دشواری در توصیف احساسات (83/10=F، 001/0> P)، و تفکر معطوف به بیرون (89/10=F، 001/0> P)، واکنش هیجانی (35/78=F، 001/0> P)، جایگاه من (34/60=F، 001/0> P)، بریدگی عاطفی (89/34=F، 001/0> P) و آمیختگی با دیگران (61/79=F، 001/0> P) بین آزمودنیهای گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه بود (01/0> P). نتیجه گیری: میتوان نتیجه گرفت آموزش ذهنآگاهی مبتنی بر خوردن بر ناگویی هیجانی و تمایزیافتگی خود زنان دچار اضافه وزن موثر بود و این تاثیر تا دوره پیگیری ادامه داشت.
Background and Aim: The prevalence of obesity and overweight is increasing at an alarming rate in Iran, which can bring various psychological consequences for obese people. The purpose of this research was to determine the effectiveness of mindfulness training based on eating on alexythymia and self-differentiation of overweight women. Methods: The current research design was a semi-experimental type of pre-test, post-test and follow-up with a control group. The statistical population in this research included all overweight women of Gonbadkavus city who referred to overweight and obesity treatment clinics in the first half of 2021. From the statistical population of the research, a sample group consisting of 30 overweight women who were selected in a purposeful way and then randomly assigned to two experimental groups (mind-awareness training based on eating) (15 people) and control (15 people) became Then overweight women in the experimental group underwent 8 sessions of 90 minutes each week, one session of mindfulness training based on eating, but the control group did not receive any intervention. The tools of the research were Toronto et al.'s (2007) alexithymia questionnaires and Skowron and Friedlander's (1988) self-differentiation questionnaire. Analysis of variance with repeated measurements and spss software were used to analyze the data. Results: The results showed that there was a significant difference in terms of improving the difficulty of identifying emotions (F=8.16, PConclusion: It can be concluded that mindfulness training based on eating was effective on alexythymia and self-differentiation of overweight women and this effect continued until the follow-up period.