چکیده:
از آنجا که ایرانیان یکی از اولین مردمانی بودهاند که از دوران گردآوری خوراک گیاهی و جانوری (صیادی و شکار) گذر کرده و پا در یکجانشینی و تولید خوراک گیاهی و حیوانی نهادهاند. پس طبیعی است که بیش از دیگر مردمان جهان به خاک به دیده احترام نگاه کنند. این گرامیداشت به اندازهای بوده که ایرانیان خاکی بودن را صفتی والا دانسته و خود را به این صفت نامگذاری میکنند. ستایش افتادگی و تواضع در ادبیات ایرانی بازتاب یافته است.تقدس خاک همچنین سبب شده است که آنان در پاکیزگی زمین و نیالودن آن سخاوت بسیار داشته و در پاکیزه داشتن خاک و آب و هوا به خویشتن سختیهای بسیار روا دارند و در آبادانی و پاکیزگی و سرسبزی خاک بسیار بکوشند.گفتنی است که ستایش زمین و خاک تنها ویژۀ ایرانیان باستان نبوده است، هومر از شاعران دوران باستان یونان که در اشعار خود، کار و کشاورزی را ستوده است، دربارۀ زمین سروده:«در بارۀ زمین، این مادرِ همگان، میسرایم: ای زمینِ ستوار! که همه چیز جهان را تغذیه میکنی،... آنِ تو جان بخشی و فنای آدمی زادگان میرا است.»( )
Industrialization in the second half of the 20th century caused the greatest damage to
the agricultural sector of the third world countries, because they abandoned their
indigenous, ancient, environment-compatible and proven methods and used
imported models of planting, and harvesting without any compatibility to their
environment. This displacement in the short term reduced production efficiency and
in the long term, soil erosion and severe environmental destruction for these
countries. Finally, in the last decades of the 20th century, a solution was proposed to
solve this problem, which consisted of giving importance to indigenous knowledge
and trying to combine it with official knowledge. In this article, by using library
documents and based on field findings, it has been discussed that what is the status
of soil and its types in the eyes of Iranian farmers and what methods they have used
in these several thousand years that agricultural lands have not lost their fertility.
While in the past few decades, both in Iran and in the west, with modern agricultural
methods and especially with chemical fertilizers, millions of hectares of agricultural
land have been left barren and abandoned.