چکیده:
محوطه باستانی دینور که ازسوی مردم محلی با نام «شهر خاوران» معرفی میشود، در شمال شرق کرمانشاه و در یکی از دشتهای زاگرس مرکزی، بر سر راه کرمانشاه-سنقر واقع شده است. وسعت و اهمیت محوطه با وجود آسیبهای مکرر محیطی، مانند سیل و زلزله و توسعه کشاورزی، هنوز هم مشهود است. یافتههای تاریخی و مدارک باستان شناسی نشان میدهند که تپه مرکزی و نواحی پیرامون آن از دوره سلوکی تا عصر حاضر مسکون بوده و این محوطه، همان شهر دینور است که به عنوان یکی از مراکز فرهنگی غرب ایران در قرون نخستین اسلامی معرفی شده و این موضوع از فهرست اندیشمندان منسوب به این دیار دریافت میشود. طی بررسیهای سطحی، در کنار انبوه دادههای سفالی، مجموعهای از سنگهای آسیا و وزنههای بزرگ مشاهده شد که نشان از وجود کارگاه عصاری در محوطه دارد. گونه شناسی شیوه عصاری در این کارگاه و گاه نگاری آن، مساله اصلی این پژوهش است که پرداختن به آن با طرح دو پرسش انجام میشود؛ نخست آن که، این دادهها به چه دورهای تعلق دارند؛ و دوم، در این کارگاه چه محصولاتی تولید شده است؟ با توجه به نیازهای جوامع شهری و ضرورت مدیریت و برنامه ریزی فعالیتهای کارگاهی، فرضیهای مبتنی بر تعلق دادهها به زمان شکوفایی شهر دینور و تولید روغن یا دوشاب انگور مطرح میشود. براساس مقایسه و بررسی اشیاء و مطالعه دادههای محیطی، منابع مکتوب و مدارک باستان شناسی و قوم باستان شناسی، کارگاه عصاری دینور به زمان رشد و شکوفایی این محوطه در قرون 2 تا 4 ه. ق.، نسبت داده میشود و علاوه بر تولید دوشاب انگور، امکان روغن کشی نیز مطرح میشود. از آنجایی که نمونههای شناخته شده از مرکز و غرب ایران به قرون متاخر اسلامی تعلق دارند، دادههای محوطه بخشی از پیشینه این فن را آشکار میسازد.
The ancient site of Dinavar, known by the locals as the city of Khavaran, is located
northeast of Kermanshah, on the Kermanshah-Sonqor road. The importance of the
site is still evident despite environmental damage such as floods and earthquakes and
agricultural development. Historical findings and archaeological evidence show that
the central hill and the surrounding areas were inhabited from the Seleucid period to
the present day. This site is the city of Dinavar. A city that was one of the cultural
centers of western Iran in the first centuries of Islam and this issue is received from the
list of thinkers attributed to Dinavar. During the surveys, in addition to the potteries, a
collection of mills and large weights were observed, which indicates a pressing workshop
in the site. The typology of the pressing method in this workshop and its chronology
is the main issue of this research, which is addressed by asking two questions: first,
what period does this data belong to, and second; What products have been produced
in this workshop? Given the needs of urban communities and the need to manage and
plan workshop activities, a hypothesis based on the data belonging to the time of the
flourishing of the city of Dinavar and the production of oil and grape syrup is proposed.
Based on the comparison and study and study of environmental data, written sources
and documents of archeology and ethnoarcheology, Dinavar workshop to the time of
growth and prosperity of this area in the 2nd to 4th AH. It is attributed and in addition to
the production of grape syrup, the possibility of oil-pressing is also raised. Since known
specimens from central and western Iran belong to the late Islamic centuries, the site
data reveal part of the history of this activity.