چکیده:
راهبرد هم رقابتی در دو دهه اخیر به منظور کسب، حفظ و ارتقاء جایگاه رقابتی مورد توجه بسیاری از شرکت ها قرار گرفته است. در اکوسیستم کارآفرینی شرکت های نوپا که همواره با چالش رشد و بقا روبرو هستند که با بکارگیری راهبرد هم رقابتی می توانند موقعیت رقابتی مناسبی در بسیاری از زمینه ها کسب کنند. از اینرو پژوهش حاضر به واکاوی مهمترین عوامل موثر بر هم رقابتی شرکت های نوپا در اکوسیستم کارآفرینی پرداخته است. در ابتدا با استفاده از پژوهش کیفی فراترکیب (متاسنتز)، کلیه عوامل اثرگذار بر هم رقابتی در شرکت های نوپا شناسایی شد. سپس میزان اهمیت و اولویت هر یک از عوامل پیشنهادی به کمک روش کمی آنتروپی شانون تعیین شده است. عوامل موثر در 6 مقوله 16 مفاهیم و 68 شاخص دسته بندی شد. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین عوامل به ترتیب "عوامل نهادی"، "عومل راهبردی"، "عوامل محیطی"، "عوامل فردی_ مدیریتی"، "عوامل مشارکتی"، "عوامل ارتباطی" است.از میان "رویداد ها" در رتبه اول، و "نهاد های حمایتی"، "حسن شهرت شرکت" و "داشتن و ذهنیت هم رقابتی" در رتبه دوم تا چهارم قرار گرفتند. این پژوهش درک عمیقی از ادبیات موجود در مورد راهبرد هم رقابتی در شرکت های نوپا را با سازماندهی عوامل موثر بر آن ارایه می دهد و یافته های آن می تواند در برنامه ریزی جهت رشد و بقای آنها در شرایط پیچیده و پویای بازار در جهت هم رقابتی با سایر شرکت ها مورد استفاده قرار بگیرد.
Growth and survival is one of the most important challenges for start-ups in the current situation. On the one hand, the coopetition strategy in the last two decades in order to gain, maintain and improve the competitive position has been considered by many businesses. Start-up can gain a good coopetition position in many areas by using a competitive strategy. So far, research has not examined the factors that are involved in the implementation of a coopetition strategy in start-up. In this method, in order to explain the factors affecting the application of the coopetition strategy, first by systematic review of the literature and using the method of meta-synthetic qualitative research, all dimensions of the coopetition strategy were identified. Then the importance and priority of each of the proposed factors is determined using the Shannon quantitative entropy method. After analyzing the articles, the effective factors were classified into 6 categories, 16 dimensions and 68indicators. The results showed; The most important categories are "institutional factors", "strategic factors", "environmental factors","individual-managerial factors","participatory factors","communication factors" respectively. Among the dimensions, " Events " were in the first place, " Supporting institutions ," and " Good reputation of the company " and , "Having coopetitive mindset " were in the second ,third and Fourth places. This study provides a deep understanding of the existing literature on coopetition strategy in start-ups by organizing the factors affecting it and can be used in planning for their growth and survival in complex and dynamic market conditions to compete with other businesse