چکیده:
پژوهش حاضر به منظور بررسی اقتصادی تولید گندم تحت شرایط شوری و کمآبی در منطقه شمال گرگان انجام شده است.روششناسی این تحقیق برمبنای تحلیل تابع تولید آب-شوری بوه و دادههای مورد نیاز آن از یک آزمایش آماری کرتهای خرد شده درقالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی با عامل اصلی مقدار آب در چهار سطح(05،57،001 و 521 درصد نیاز گیاه)و عامل فرعی شوری آب آبیاری در چهار سطح(1/6،7/9،01/8 و 31/6 دسی زیمنس بر متر)و با سه تکرار به دست آمده است.بهترین شکل تابع از نظر خوبی برازش،تابع متعالی تشخیص داده شد.براساس نتایج این تابع،اثر نهایی رطوبت خاک(متغیر جانشین کمیت آب)بر روی عملکرد و درآمد گندم مثبت و معنیدار و به ترتیب برابر با 442 کیلوگرم و 663 هزار ریال و اثر نهایی شوری خاک(متغیر جانشین کیفین آب)بر روی این دو عامل منفی و به ترتیب برابر با 232 کیلوگرم و 943 هزار ریال در هکتار بوده است.محاسبه نسبت نهایی نرخ جایگزینی نشان میدهد که امکان جایگزنی دو عامل مورد بررسی(رطوبت و شوری خاک)در دامنه وسیعی از مقادیر آنها برای حصول به عملکرد یکسان وجود دارد.
خلاصه ماشینی:
"نتایج این تابع،اثر نهایی رطوبت خاک(متغیر جانشین کمیت آب)بر روی عملکرد و درآمد گندم
مورد بررسی(رطوبت و شوری خاک)در دامنه وسیعی از مقادیر آنها برای حصول به عملکرد یکسان
داتا و همکاران یک تابع تولید برای گندم تحت شرایط شوری استخراج کردند.
روسو و بیکر تأثیر مقدار آب آبیاری با مقادیر مختلف شوری را بر تغییرات عملکرد در
محصول ذرت و پنبه با استفاده از روش تحلیل تابع تولید آب-شوری بررسی کردند و نتیجه گرفتند
شدهاند،برای چهار گیاه ذرت،آفتابگردان،سیبزمینی و سویا در شرایط تنش ناشی از شوری مورد بررسی قرار دادند و نتیجه گرفتند که بجز سویا عملکرد بقیه گیاهان با مقادیر پیشبینی شده روابط
2. تعیین تأثیر نسبی رطوبت و شوری خاک بر تغییرات عملکرد گندم
شکل خاص و محدودیت شده تابع تولید است که رابطه میان عملکرد محصول و مقدار آب و شوری آب
برای تعیین توزیع رطوبت و شوری پروفیل خاک دیوارهای مختلف آبیاری به ازای هر 02 سانتیمتر از
که در آن Y مقدار عملکرد گندم برحسب کیلوگرم در هکتار، ū درصد حجمی رطوبت متأثر از مقدار آب(آبیاری و باران)به عنوان متغیر جانشین مقدار آبیاری و ECe شوری عصاره
رطوبت خاک(001 متر مکعب آب در هکتار)،که متأثر از مقدار آب آبیاری است،و با فرض ثابت ماندن شوری خاک (4/9dS/m) عملکرد گندم بهطور متوسط 442 کیلوگرم در هکتار افزایش
بنابراین ملاحظه میشود که مقدار تولید و درآمد حاصل از آن تحت تأثیر چشمگیر تغییرات ویژگیهای کمی و کیفی آب آبیاری قرار دارد.
همچنین عملکرد گندم در اثر افزایش شوری خاک در مقادیر کم آبیاری(رطوبت کمتر)بیشتر"