چکیده:
امروزه آلودگی نفتی ناشی از تصادفات تانکرهای نفتکش،جنگ،صنایع وابسته به نفت و غیره مشکلات زیادی را در زمینه محیطزیست کشورهای جهان به وجود آورده است.تلاش برای رفع این آلودگیهای نفتی با استفاده از روشهای مختلف،بخصوص به وسیله میکرو ارگانیسمهای تجزیهکننده ترکیبات نفتی،وسیع و روزافزون است.از آب خلیج فارس در این مطالعه دوسویه باکتریایی غربالسازی شد،نتیجه به دست آمده حاکی از آن است که این باکتریها قادرند ترکیبات نفتی را بهطور موثری معدنی نمایند.سویههای مذکور،باسیل کوتاه گرم مثبت متحرک بدون اسپور دریایی،هوازی اجباری،کاتالاز مثبت و اکسیداز منفی بوده و تحت عنوان PGO1 و PGO2 نامگذاری شدند.در طول رشد در ارلنهای تکانخورده(150 دور در دقیقه)حاوی محیط پایه معدنی حاوی نفت به عنوان تنها منبع کربن(محیط نفت)،باکتریهای مذکور ابتدا تولید بیوسور فاکتانت1نموده،نفت را در آب امولسیونه کرده و سپس سلولهای باکتریایی به قطرههای ریز نفت چسبیده و ترکیبات آن را به دورن خود جذب کردند.تولید بیوسورفاکتانهای آنیونی،یا متابولیتهای حد واسط اسیدی در زمان رشد در محیط نفت باعث کاهش PH محیط شد.بررسی اثر PH بر روی رشد باکتریهای نشان داد که هردو سویه جداسازی شده،در PH های 8 و 4/8 قادر به رشد و تجزیه نفت بودند و نسبت به تغییرات PH حساس میباشند.سویههای نامبرده در محیط کشتهای عصاره مخمر و ملاس چغندرقند نیز قادر به رشد بوده ولی تولید بیورسور فاکتانت مشاهده نشده است.
خلاصه ماشینی:
"ارلنها به مدت یک ماه از جهت تولید بیوسور فاکتانت(براساس مشاهده چشمی ایجاد سوسپانسیون هموژن نفت در آب)و مصرف کردن نفتخام به عنوان تنها منبع کربن(روشن شدن رنگ محیط) مورد بررسی قرار گرفتند.
8- pH ، -محیط با 9- pH (تصویرتصویر) شکل شماره(3):بهینهسازی عامل pH در مورد باکتری PGO2 در محیط پایه(محیط 3)حاوی نفتخام به عنوان تنها منبع کربن و انرژی و با تنظیم اولیه pH ها به وسیله بافر tris/HCL :a تغییرات روزانه pH :b بررسی رشد سلولی به روش کدورت سنجی :c بررسی رشد با اندازهگیری پروتئین تولیدی -محیط با 7- pH .
سویههای مذکور،در محیط معدنی حاوی نفت،ابتدا تولید بیوسور فاکتانت نموده و همانطور که در شکل شماره(4)مشاهده میگردد،باعث امولسیونه شدن نفت در فاز آبی محیط کشت میشوند سپس باکتریها به دور قطرههای ریز نفت نشسته که این عمل موجب افزایش قابل توجهی در جذب ترکیبات نفتی توسط باکتریها میگردد(شکل شماره 1)و با اکسید کردن آن تولید انرژی و بیوماس مینمایند.
همانطور که مشاهده میشود زمانی که pH محیط کشت کنترل نگردد(تنظیم اولیه بدون استفاده از بافر)، pH محیط در حدود 3 واحد کاهش مییابد و این موضوع باعث غیر فعال شدن و سپس مردن باکتریها میگردد و در نتیجه آنها نمیتوانند وارد فاز لگاریتمی رشد شوند،ولی وقتی به محیط کشت،بافر tris/HCL(30mM)اضافه شود،این تغییرات کمتر از 1 واحد pH است که سویههای موردنظر این تغییرات را تحمل نموده و منحنی طبیعی رشد باکتری حاصل میشود."