چکیده:
هدف از این مطالعهی توصیفی- پیمایشی، بررسی راهکارهای کاهش تلفات و ضایعات نان در بین زنان شهر کرمانشاه بود. جامعهی آماری این پژوهش زنان خانه دار شهر کرمانشاه بودند (198270= N) که تعداد 326 نفر از آنان با استفاده از روش نمونهگیری خوشه ای، به عنوان نمونهی آماری انتخاب شدند. جهت تحلیل دادهها از آمارههای توصیفی و روش تحلیل عاملی استفاده شد. بر اساس یافتهها، نان قوت غالب خانوادههای کرمانشاهی را تشکیل میدهد. به گونهای که تمامی زنان شرکت کننده در این پژوهش دست کم روزی یکبار غذای نانی مصرف میکنند. هم چنین، نتایج نشان دادند که در بین گروههای درآمدی گوناگون، زنان خانوادههای پر درآمد و متوسط شهر کرمانشاه به ترتیب کمترین و بیشترین توجه را به مصرف صحیح نان داشتند. بیشترین ضایعات نان مربوط به اطراف آن بود و در بین انواع نان به ترتیب نان لواش سنتی دارای کم ترین ضایعات و نانهای سنگک ماشینی، سنگک سنتی، لواش ماشینی و تافتون در رتبههای بعدی از لحاظ ضایعات نان قرار دارند. بر این اساس، باید سعی در ترویج نانهایی با ضایعات کم تر داشت. از دیدگاه زنان، برخورد قاطع دولت با نانواییهای با نان بی کیفیت، خرید نان به اندازهی مصرف، نظارت مستمر دولت بر کار نانواییها و برگزاری برنامههای آموزشی میتواند نقشی چشم گیر در کاهش ضایعات و تلفات نان داشته باشد. لذا، توصیه میشود که مسئولان و برنامهریزان در جهت تدوین برنامههای کاهش ضایعات نان، از راهکارهای بدست آمده، استفاده کنند.
خلاصه ماشینی:
"جدول 8- عوامل مربوط به روشهای موثر بر کاهش تلفات و ضایعات نان همراه با بارعاملی آنها عامل/گویه بار عاملی 1- آموزش - آموزش روشهای کاهش ضایعات نان از راه تلویزیون 75/0 - آگاهی دادن به مردم در مورد مراحل هزینه بر و دشوار تولید گندم وتبدیل آن به نان 68/0 - آموزش به فرزندان در مورد ضایع نکردن نان 66/0 - رواج فرهنگ گناه بودن استفاده نادرست از نان 64/0 -آموزش روشهای کاهش ضایعات نان به مردم از راه رادیو 59/0 2- نظارت دولت - نظارت مستمر دولت بر کار نانوا ییها 83/0 - برخورد قاطع دولت با نانواییهایی که نان بی کیفیت میپزند 82/0 -برگزاری دورههای آموزشی برای تمام کار گران و ارایهی گواهی مهارت 81/0 - خرید نان به اندازهی مصرف 58/0 - نگهداری نان در سفرههای پارچه ای و نه در ظروف پلا ستیکی 43/0 3- اطلاع رسانی -گرم کردن نان وعده قبلی 65/0 - حذف عادت خوردن نان تازه 62/0 - نگهداری نان در فریزر 56/0 - افزایش تعداد نانوایی ها در شهر 55/0 4- فرهنگ سازی -تغییر ساعات پخت نان 77/0 - حذف این باور در جامعه که دور ریز نان به هر جهت مصرف میشود 65/0 - حذف این باور که در تمام وعدههای غذایی باید نان بر سر سفره باشد 47/0 -صرف غذا در بیرون از منزل (در رستوران ها و غذا خوریها) 41/0 5- عدم تنوع نان - تولید فقط یک نوع نان که ضایعات کم تری دارد و حذف بفیهی نان ها 70/0 -حذف نان از سفره های بزرگ مثل مراسم و سوگواری ها 52/0 6- کارهای زیربنایی دولت - حذف نانواییهای سنتی و پخت نان حجیم در شهرکهای صنعتی و فروش آن در مغازه ها 76/0 - فروش نانهای موجود به صورت بسته ای در مغازه ها و حذف فروش نان در نانوایی 72/0 - حذف کامل یارانه دولتی آرد و نان و افزایش قیمت نان تا اندازه واقعی 40/0 براساس جدول 8 ، عامل نخست که آموزش نام گرفته است، 1/34 درصد از کل واریانس را تبیین میکند."