چکیده:
در سالهای اخیر توجه زیادی به نقش سویا و ایزوفلاون های آن در کاهش خطر سرطانها خصوصا سرطان پستان شده است. ایزوفلاون ها دارای خواص شبه استروژنیک بوده و توانایی اتصال به گیرنده های استروژن را دارند. در مطالعات انجام شده تناقصات زیادی در زمینه نقش ایزوفلاون ها در سرطان پستان وجود دارد. عمده این تناقصات مربوط به مطالعات in vitro و مطالعاتی است که در جوندگان انجام شده است. در برخی از این مطالعات ذکر شده که ایزوفلاون های سویا سبب تحریک رشد سلول ها در تومور و افزایش تکثیر سلولی در سلول های سرطانی می شوند. حال آنکه در دیگر مطالعات اثرات ضد توموری و ضد تکثیری ایزوفلاون ها گزارش شده است. از سوی دیگر مطالعات اپیدمیولوژیک همانند بسیاری از مطالعات حیوانی اثر حفاظتی سویا را بر سرطان پستان نشان می دهند. در مطالعات کلینیکی محدود انجام شده در انسان هم هیچکدام اثرات تحریکی ایزوفلاون ها بر رشد تومور یا افزایش تکثیر سلول ها را گزارش نکرده اند. در مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده در افراد بقا یافته از سرطان پستان نیز اثر حفاظتی سویا بر کاهش خطر بازگشت مجدد بیماری و مرگ و میر ناشی از بیماری ذکر شده است. همچنین مشخص شده که استفاده از دوز فارماکولوژیک استروژن در زنان سالم اثر بسیار ناچیزی بر خطر سرطان پستان داشته است. با توجه به استقبال روز افزون مردم از سویا و گنجاندن آن در رژیم غذایی و تسهیل تهیه مکمل ایزوفلاون و با توجه به نگرانی هایی که در مورد اثرات سوء احتمالی نسبت داده شده به آن وجود دارد، لزوم انجام مطالعات کلینیکی بیشتر به چشم می خورد.
In recent years there has been considerable investigation about the potentials of soyfoods to reduce the risk of cancer، particularly breast cancer. Isoflavones are compounds with a chemical structure similar to estrogen and can bind to estrogen receptor. The relationship between soyfoods and breast cancer has become a controversial issue because of concerns -based mostly on some in vitro and rodent data- that isoflavones may stimulate the growth of existing estrogen-sensitive breast tumors. However; some have indicated that soy isoflavones have antitumor and antiproliferative effects. The epidemiologic data are generally consistent with the animal studies، showing no increased risk. In limited clinical studies there is no evidence that isoflavone intake increases tumor growth or proliferation of carcinoma cells. Also، epidemiological studies on breast cancer survival showed that soy isoflavones decrease recurrence and mortality of disease. Furthermore، it is demonstrated that in healthy women the pharmacologic dose of estrogen has very low if any risk for breast cancer. Because of the increasing popularity of soyfoods and the commercial availability of isoflavone supplements and existing concern regarding the estrogen-like effects of isoflavones in the breast، more clinical research seems to be necessary.