چکیده:
فناوریهای نوین مهندسی ژنتیک این امکان را در اختیار بشر قرار داده است تا بتواند اقدام به دستکاری ژنتیکی موجوات مختلف نماید. این موجودات که به موجودات تراریخته معروفند اهمیت زیادی در علوم مختلف از جمله پزشکی، داروسازی، صنایع، کشاورزی و... پیدا کرده اند. از جمله مهمترین کاربردهای این موجودات در کشاورزی و تولید غذا است. گسترش محصولت تراریخته نگرانیهایی از جنبه اخلقی، اجتماعی و ایمنی زیستی در جهت پذیرش این فراورده های غذایی جدید در بین عموم مطرح نموده است. در این میان، دیدگاه های مذهبی هم نقش قابل ملحظهای در پذیرش عمومی این فناوری دارد. بدیهی است دیدگاه ادیان مختلف و تاثیر آنها در تصمیمگیری مصرفکنندگان متفاوت است. در این مقاله نظر سه دین بزرگ الهی )اسلم، مسیحیت و یهودیت( در زمینه موضوع چالشی محصولت تراریخته مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. نتایج این بررسی نشان میدهد که هیچ اجماع کلی در درون این سه دین در این زمینه وجود ندارد. با این وجود، در مجموع به نظر میرسد که تمایل عمومی در هر سه این ادیان به طور فزایندهای به سمت پذیرش این فناوری و انجام تحقیقات در زمینه محصولت تراریخته و همچنین مصرف آن ها است، ولی تقریبا تمامی آنها به بررسیهای دقیق علمی، اخلقی و نظارتی در خصوص این محصولت و همچنین برچسب زنی آن ها تاکید دارند.
Today, human are able to use genetic engineering to create new
organisms, which normally it is very difficult to do. These organisms
that named genetically modified organisms (GMO) are very extensive
applications in various sciences and technologies including medicine,
pharmaceuticals, industry, agriculture… One of the most applications
of these organisms is in agriculture and food production. Development
of transgenic foods have made some concerns in many different
aspects of ethical, social and biosafety and acceptance of the new
foods. On the other hand, religious views have a significant role in the
public acceptance of this technology. However, the views of various
religions and their influence are different on decision making of
consumers. In the present paper, the divine views of three great
religions (Islam, Christianity and Judaism) are discussed in the context
of transgenic technology. The studies show that there is no general
consensus on this issue within the three religions. Overall, however, it
appears that mainstream theology in all three religions increasingly
tends towards acceptance of GM technology per se, on performing
GM research, and on consumption of GM foods. However, all of them
are believed on there being rigorous scientific, ethical and regulatory
scrutiny of research and development of such products, and that these
products are properly labeled. Furthermore, the results show that
several other factors also influence the religious aspects the acceptance
of genetically modified crops, such as media, environmental activists,
scientists and food industries as well as all of information sources.
خلاصه ماشینی:
بررسی تطبیقی دیدگاه ادیان مختلف در مورد فناوری محصولت تراریخته حسن رهنما 1 ١ چکیده فناوریهای نوین مهندسی ژنتیک این امکان را در اختیار بشر قرار داده است تا بتواند اقدام به دستکاری ژنتیکی موجوات مختلف نماید.
« بنابراین با وجود تصدیق نظرات متفاوت یهودیان در زمینه دستورزی گیاهان زراعی، فریمن تأکید میکند که با توجه به پیامدهای بهداشتی و زیستمحیطی فناوری غذاهای تراریخته، پاسخ دقیق به این سؤال که آیا ورود آن ها در سبد غذایی انسان برای محیط زیست و نوع بشر مفید است یا مضر باید به دقت بررسی شود.
با این حال ، در کل به نظر میرسد که جریان اصلی الهیات در مذاهب توحیدی دنیا دستورزی ژنتیکی گیاهان )غذاها(، تحقیق در زمینه مهندسی ژنتیک و مصرف غذاهای تراریخته را تا زمانی که جنبه های علمی ، اخلقی و نظارتی بر تحقیق و توسعه این محصولت وجود داشته باشد و به طور مناسبی برچسبزنی شوند را می پذیرد.
Product attributes and consumer acceptance of nutritionally enhanced genetically modified foods.
ir Comparative study of different religions in the transgenic products technology Hassan Rahnama Abstract Today, human are able to use genetic engineering to create new organisms, which normally it is very difficult to do.
These organisms that named genetically modified organisms (GMO) are very extensive applications in various sciences and technologies including medicine, pharmaceuticals, industry, agriculture… One of the most applications of these organisms is in agriculture and food production.
Keywords Ethics, Religions, GM Technology, Genetic Engineering