چکیده:
سالانه مقدار زیادی از محصولات کشاورزی و مواد غذایی - که با صرف هزینه، زمان، امکانات و زحمات فراوان تولید می شود - به صورت ضایعات از بین می رود. یکی از سیاست های جدی دولت ها در امر امنیت غذایی کاهش ضایعات است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مولفه های اثرگذار بر کاهش ضایعات در تولید سبزی و صیفی با تاکید بر امنیت غذایی از دیدگاه تولیدکنندگان شهرستان حمیدیه است. روش تحقیق پیمایشی -همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش سبزی کاران و صیفی کاران منطقه حمیدیه به تعداد 230 نفر بوده است که از میان آن ها 132 نفر با استفاده از جدول مورگان و تاکمن به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج مربوط به تحلیل عاملی، مولفه های تاثیرگذار بر کاهش ضایعات را در 8 عامل استخراج کرد. طبق یافته های حاصل، از دیدگاه تولیدکنندگان سبزی و صیفی منطقه، عامل های پشتیبانی و آموزشی مهم ترین عوامل در زمینه کاهش ضایعات محصولات سبزی و صیفی اند و این مسئله، بیش از هر چیز، نقش موثر حمایت های دولت و آموزش های ترویجی را نشان می دهد.
خلاصه ماشینی:
") ناآگاهی از زمان مناسب برداشت محصول 0/723 استفاده بیش از حد از سموم ، آفت کش ها، حشره کش ها و 0/515 مدیریتی هورمون ناآگاهی از مکان مناسب جهت تولید محصول ( عدم 0/720 دسترسی به جاده و وسایل نقلیه ) آسیب های ناشی از تغییرات جوی(آب و هوای نامطلوب ) 0/577 نبود قیمت تضمینی خرید محصولات 0/552 محیطی ناآشنایی کشاورز با مضرات سموم شیمیایی برای خریداران 0/553 محصول نامناسب و ابتدایی بودن شیوه جمع آوری محصول 0/731 بازاریابی فاصله محل تولید و انبارهای نگهداری محصولات 0/670 ارزان بودن سم موردنیاز جهت تولید محصولات 0/634 فاصله محل تولید محصول و بازار 0/600 ارزان بودن کود موردنیاز جهت تولید محصولات 0/545 عدم استفاده از بذور حساس به بیماری ها در مرحله کاشت 0/779 زراعی عدم استفاده از بذور حساس به آفات در مرحله کاشت 0/640 ناآگاهی در جهت استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی با اصول 0/557 صحیح خاص خود مأخذ: یافته های تحقیق ۱۴۶ مطابق آنچه در جدول ٤مشاهده می گردد، نتایج حاصل از اولویت بندی عوامل مؤثر بر ایجاد ضایعات محصولات کشاورزی نشان داد عوامل پشتیبانی، آموزشی و اقتصادی به ترتیب در اولویت اول تا سوم بوده و عوامل مدیریتی، فنی و زراعی اولویت های آخر را به خود اختصاص داده اند.
مقایسه میانگین دیدگاه تولیدکنندگان در خصوص عوامل مؤثر بر ایجاد ضایعات سبزی و صیفی بر حسب ویژگی های فردی آنان عامل ویژگی های فردی نوع آزمون آماری مقدار آزمون پشتیبانی 5/49** فنی -0/75 اقتصادی -0/652 آموزشی 0/053 جنسیت tمستقل مدیریتی 0/061 محیطی -7/24** بازاریابی -0/852 زراعی -7/15** پشتیبانی 1/14 فنی 1/37 اقتصادی 1/71 آموزشی 3/59 تحصیلات F مدیریتی 1/38 محیطی 0/76 بازاریابی 0/41 زراعی 0/56 149 ادامه جدول ٦ پشتیبانی 1/95 فنی 0/721 اقتصادی 0/272 آموزشی 0/096 وضعیت تأهل t مستقل مدیریتی 0/209 محیطی -0/210 بازاریابی -0/653 زراعی -0/017 مأخذ: یافته های تحقیق نتیجه گیری و پیشنهادها محصولات کشاورزی پس از طی مراحل مختلف از مزرعه تا توزیع به دست مصرف کننده میرسند و در این مسیر عواملی سبب ضایعات کمی و کیفی آن هامیشود."