چکیده:
تامین امنیت غذایی یکی از سیاستهای اصلی کشور است که دسترسی به مواد غذایی به مقدار کافی و در همه زمانها و نیز سلامت تغذیهای را دنبال می کند. هدف اصلی مطالعة حاضر بررسی وضعیت امنیت غذایی مناطق روستایی با استفاده از شاخصهای تنوع غذایی بود و بدین منظور ، از دو شاخص آنتروپی و بری استفاده شد. محل و زمان انجام تحقیق مناطق روستایی شهرستان مرودشت در استان فارس در سال 1391 بود و داده ها به صورت میدانی و از طریق تکمیل پرسشنامه روزانة خوراک مصرفی خانوار در طول هفته جمع آوری شد. خانوارهای نمونه از طریق روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای انتخاب شدند. نتایج نشان داد که بیشترین تنوع غذایی در تامین کالری و کمترین تنوع غذایی در تامین چربی وجود دارد؛ همچنین ، بین الگو و تنوع غذایی خانوارهای ساکن در مناطق روستایی چندان تفاوتی وجود ندارد و در کلیه گروه های
درآمدی، از نظر دسترسی و تنوع مواد غذایی، امنیت غذایی نسبی مشاهده می شود.
خلاصه ماشینی:
"جدول ٤- وضعیت امنیت غذایی نسبی خانوارهای روستایی مرودشت بر اساس طرح مصرف مواد غذایی (درصد) کفایت ناامنی شدید ناامنی خفیف امنیت پرمصرفی مصرف (دریافت کمتر از (دریافت بین ٨٠ (دریافت بین ٩٠ تا (دریافت بالای ١٢٠ مواد مغذی ٨٠ درصد نیاز) تا٩٠ درصد نیاز) ١٢٠ درصد نیاز) درصد نیاز) انرژی ٢/٩ ٣/٦ ٢٦/٤ ٦٧/١ پروتئین ٢٠ ١٠ ٣٧/٨٥ ٣٢/٨٧ کربوهیدرات ٥/٧ ١٢/١٤ ١٢/١٤ ٦٩/٣ چربی ١٥/٧ ١٤/٣ ٣٩/٣ ٣٠/٧٤ منبع : یافته های تحقیق برآورد شاخص های تنوع غذایی با استفاده از داده های حاصل از پرسشنامه های مصـرف مـواد غـذایی خـانوار، شـاخص تنوع غذایی برای گروه های مختلف درآمـدی بـه دو روش آنتروپـی و بـری بـرای کـل کالری و سه درشـت مغـذی پـروتئین ، کربوهیـدرات و چربـی در دهـک هـای مختلـف درآمدی محاسبه شد (جدول ٥).
جدول ٥- نتایج برآورد شاخص های تنوع غذایی به تفکیک دهک های درآمدی شاخص آنتروپی شاخص بری دهک کالری درآمدی پروتئین کربوهیدرات چربی کالری پروتئین کربوهیدرات چربی کل اول ٠/٨٦٨ ٠/٨٢١ ٠/٩٧١ ٠/٧ ٠/٧٨٣ ٠/٧٦٨ ٠/٨٦٩ ٠/٦٤ دوم ٠/٨٨٣ ٠/٧٩٧ ٠/٩٧٢ ٠/٧٠٤ ٠/٨٠٢ ٠/٧٧ ٠/٨٦٩ ٠/٦٥ سوم ٠/٨٧١ ٠/٨١١ ٠/٩٤٥ ٠/٧٤٦ ٠/٧٩١ ٠/٧٧١ ٠/٨٤٨ ٠/٦٨٧ چهارم ٠/٨٨٣ ٠/٨١٣ ٠/٩٧٣ ٠/٧٢٩ ٠/٨٠١ ٠/٧٧٢ ٠/٨٧ ٠/٦٦٤ پنجم ٠/٨٢٢ ٠/٨٢ ٠/٩٢٥ ٠/٦٤٧ ٠/٧٦١ ٠/٧٧٣ ٠/٨٢٩ ٠/٥٨٩ ششم ٠/٨٩١ ٠/٨٥٥ ٠/٩٤٤ ٠/٧٤٦ ٠/٨٠٥ ٠/٨٠٩ ٠/٨٤٧ ٠/٦٩٩ هفتم ٠/٨٨٢ ٠/٧٨٤ ٠/٩٤٧ ٠/٦٨٣ ٠/٧٩٧ ٠/٧٦١ ٠/٨٥٥ ٠/٦٢٣ هشتم ٠/٨٧٣ ٠/٧٩٦ ٠/٩٥٧ ٠/٧٣ ٠/٨ ٠/٧٦٦ ٠/٨٦٥ ٠/٦٦٦ نهم ٠/٨٩٣ ٠/٨٠٤ ٠/٩٧٣ ٠/٧٥٥ ٠/٨١ ٠/٧٧٤ ٠/٨٧١ ٠/٦٩٧ دهم ٠/٨٤٢ ٠/٧٥٧ ٠/٩٣٧ ٠/٧١٩ ٠/٧٧٩ ٠/٧٣٦ ٠/٨٤٨ ٠/٦٦٥ میانگین ٠/٨٧١ ٠/٨٠٦ ٠/٩٥٤ ٠/٧١٦ ٠/٧٩٣ ٠/٧٧٠ ٠/٨٥٧ ٠/٦٥٨ منبع : یافته های تحقیق نتیجه گیری و پیشنهادها نتایج نشان داد که در مناطق روستایی مرودشت ، متوسط سهم هزینه های خوراکی از کل هزینه های خانوار نزدیک به پنجاه درصد است و بین این سهم و درآمـد خـانوار رابطـه معکوس وجود دارد."