چکیده:
شوری خاک و آب از عوامل کاهش دهنده ی رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی می باشد .گندم از گیاهان زراعی متعلق به پوآسه (گرامینه) است و از هزاران سال پیش تا کنون در تغذیه انسان اهمیت زیادی دارد. اگر بتوان رشد این گیاه را در شرایط شور با عوامل بیولوژیکی و سوپرجاذب تحت کنترل قرار داد، علاوه بر افزایش عملکرد باعث حفظ کیفیت و توسعه پایدار آن نیز خواهد شد. با استفاده از کودهای زیستی منجمله باکتری های حل کننده فسفاتاین امر محقق خواهد شد.گندم از نظر تولید وسطح زیر گشت مهمترین محصول کشاورزی ایران است و افزایش محصول آن روز به روز مورد توجه قرار گرفته است و از نظر اقتصادی وتامین غذای اصلی از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر شوری و میزان سدیم در اندام هوایی گندم انجام گردید. در سال 1391، آزمایشی به منظور بررسی تاثیر باکتری های حل کننده فسفات و سوپر جاذب و اعمال سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر سدیم در گیاه زراعی گندم مورد اجرا گذاشته شد. این بررسی به صورت یک آزمایش گلدانی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 12تیمار شامل، 1- تیمار بدون اضافه کردنباکتری های حل کننده فسفات و سوپر جاذب، 2- باکتری های حل کننده فسفات،3-باکتری های حل کننده فسفات و 5/0 گرم در کیلو گرم سوپر جاذب،3 - باکتری های حل کننده فسفات و 25/0 گرم در کیلو گرم سوپر جاذب، ،در سه سطح قابلیت هدایت الکتریکی 1 ،6 ،12 دسی زیمنس بر متر وسهتکرار درگلخانه انجام شد و میزان جذب عنصر مورد نظر اندازهگیریشدند. باکتریهای مورد استفاده در این تحقیق به عنوان باکتری های بیو فسفات وسوپرجاذب مورد استفاده از نوع A200 می باشند. نتایج نشان داد که تنش شوری اثر معنی داری بر عاملهای اندازه گیری شده دارد. با افزایش سطح شوری، غلظت سدیم در گلدان افزایش و همچنین با اضافه کردن باکتری های حل کننده فسفات و سوپر جاذب نسبت به شاهد کاهش یافت.
Soil salinity is one of the factors that reduce the growth and yield of many agricultural crops. Wheat is a crop
belonging to Poaceae and has played an important role in human nutrition since thousands of years ago.
Controlling the growth of this plant using biological factors and superabsorbent can not only increase the yield of
this crop, but will also help preserve its quality and sustainable development. This is possible through the use of
bio-fertilizers including phosphate solubilizing bacteria. In terms of production and the area under cultivation,
wheat is the most important agricultural product of Iran and is increasingly attracting more attention. It is also
economically important as it supplies the staple food in Iran. The present study has been conducted with the aim
of determining the impact of salinity and degree of sodium in the aerial organ of wheat. An experiment was
conducted in 2012 in order to determine the effects of phosphate solubilizing bacteria and superabsorbent on the
salinity level of wheat. The study was carried out as a factorial experiment in a completely randomized design
with 6 treatments including 1) Control, 2) phosphate solubilizing bacteria, 3) phosphate solubilizing bacteria and
0.5 kg superabsorbent 4) 0.5 kg superabsorbent, 5) phosphate solubilizing bacteria and 0.25 kg super absorbent
in the pot, with three replications in a greenhouse. The bacteria used in this study are the bio-phosphate and
superabsorbent bacteria of A200 type. The results showed that with the addition of phosphate solubilizing
bacteria and super absorbent, the dry weight of the aerial organ of wheat was increased as compared with the
control.
خلاصه ماشینی:
"Keywords: phosphate solubilizing bacteria, superabsorbent A200, salinity, sodium, sustainable development مقدمه افزایش محصول گندم مانند سایر فراورده های کشاورزی بستگی به عوامل مختلفی دارد که علاوه بر افزایش سطح زیر کشت ، به مقدار عملکرد محصول در واحد سطح نیز مربوط می باشد .
بعلاوه در ایران نیز در این زمینه ها کارهایی شروع شده است که می توان به اثر مثبت و معنی دار ازتوباکتر کروکوکوم بر روی رشد گندم توسط خسروی (1376)، همچنین اثر آزوسپیریلوم بر رشد گندم و ذرت توسط روستا (1375) و همچنین اثر باکتری های سیلیکاتی در جذب پتاسیم بوسیله ذرت توسط فلاح (1377) اشاره نمود.
پلیمر ram rai Gaur Ridge Mashramand shende Martinez-toledo اثر باکتری حل کننده فسفات و سوپر جاذب برسدیم اندام هوایی گندم در سطوح مختلف شوری محمد جواد فیضی پور 1، مرضیه فیضی پور 2، طاهره وطن دوست 3، امین اله سالاری سبزواران 4 1 دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی علوم خاک – بیولوژی و بیو تکنولوژی خاک دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات فارس 2 مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کهنوج 3 معلم ، آموزش و پرورش جیرفت 4 دانشجوی دکتری علوم باغبانی- گیاهان دارویی و ادویه ای و نوشابه ای دانشگاه آزاد واحد یاسوج چکیده شوری خاک و آب از عوامل کاهش دهنده ی رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی می باشد .
در سال 1391، آزمایشی به منظور بررسی تاثیر باکتری های حل کننده فسفات و سوپر جاذب و اعمال سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر سدیم در گیاه زراعی گندم مورد اجرا گذاشته شد."