چکیده:
جمهوری اسلامی ایران از زمان شکلگیری، با اتخاذ تدابیر و راهکارهایی نگذاشته است مهمترین مسئلهی جهان اسلام به دست فراموشی سپرده شود. پرسش اصلی این است که تدابیر و راهکارهایی که انقلاب اسلامی با طرح آنها نگذاشت این اتفاق بیفتد کداماند؟
این مقاله با استفاده از روش تحلیلی و تحقیقی به دنبال یافتن این مولفههاست. بر اساس یافتههای این مقاله، انقلاب اسلامی با ارائة طرحها، راهکارها، ابتکارات، رفتارها و سیاستهای جهانی و منطقهای خود که ملهم از ذات دینی آن است، مسئلهی فلسطین را احیا کرد. مهمترین مولفهها، طرحها و رفتارهایی که انقلاب اسلامی برای زنده ماندن و احیای مسئلة فلسطین، دنبال کرده است عبارتاند از: تغییر دادن رویکرد مسئلهی فلسطین از قومگرایی و عربی بودن به اسلامی بودن، نامگذاری و اعلام آخرین جمعة ماه رمضان به عنوان روز جهانی قدس، گشایش سفارت فلسطین در تهران، طرح سیاستهای منطقهای، حمایت از گروههای مبارز فلسطینی و مقابله با تلاشهای مشروعیتساز رژیم صهیونیستی و... .
خلاصه ماشینی:
مسافرت انورسادات به بیتالمقدس در ۲۸ آبان ۱۳۵۶ (۱۹ نوامبر ۱۹۷۷) و آغاز مذاکرات صلح مصر با اسرائیل با میانجیگری آمریکا که به امضای موافقتنامه کمپدیوید در ۲۶ شهریور ۱۳۵۷ (17 سپتامبر ۱۹۷۸) منجر شد، هرچند از نظر دولتمردان ایرانی مثبت ارزیابی میشد، باعث شد افکار عمومی، (بهویژه محافل و شخصیتهای مذهبی و در رأس آنها امام خمینی&) با موضعگیری منفی، دولت ایران را به شدت تحت فشار قرار دهند تا در روابط خود با رژیم غاصب تجدیدنظر کند.
در کنار اعلام سیاستهای منطقهای، جمهوری اسلامی ایران، سه ماه پس از پیروزی انقلاب و نه سال بعد از برقرای مجدد روابط تهران و قاهره، در واکنش به انعقاد قرارداد کمپدیوید بهوسیله مصر و برای زنده نگه داشتن مشعل مبارزه در فلسطین و حمایت از مردم این کشور، روابط دیپلماتیک خود را با مصر (بزرگترین کشور جهان عرب)، قطع کرد.
نتیجهگیری مبتنی بر یافتههای تحقیقی این مقاله ـ البته نه به صورت حصری ـ مهمترین مؤلفههایی که انقلاب اسلامی با ابتکار خود و طرح و پیگیری آنها، نگذاشت مسئلهی فلسطین فراموش شود، و آن را بهعنوان اولین و مهمترین مسئلهی جهان اسلام احیا کرد و مشعل آن را فروزان نگه داشت، تغییر ماهیت و رویکرد قضیه فلسطین از عربی و قومی بودن آن، به عقیدتی و اسلامی بودن، اعلام روز جهانی قدس، حمایت از گروههای جهادی فلسطین، طرح سیاستهای منطقهای علیه اسرائیل، تخریب تلاشهای مشروعیتساز رژیم صهیونیستی و...
کلیدواژه ها:
انقلاب اسلامی
،
فلسطین
،
رژیم صهیونیستی
،
پانعربیسم
،
مبارزان فلسطینی
،
جبهة پایداری عرب