خلاصه ماشینی:
»حضور ماه میگوید: «از دعاهای مهم زردشتی،سه دعای خورشید،ماه و آذر نیایش،به خورشید،ماه و آتش اختصاص دارد؛و در یکی از متنهای زبان پهلوی،در پاسخ به این پرسش که چگونه دعا و نیایش ایزدان باید برگزار شود،توصیه شده است که نیایشکننده باید در برابر خورشید،ماه یا آتش تلاوت کند،و همچنین اگر گناهی صورت گرفته است،باید دربرابر خورشید،ماه یا آتش توبه کند و تبری جوید.
اشمیت بهدرستی درک کرده است که این تصویر ترکیبی همزمان از دو دورهی ماه بهصورت هلال و پر است،اما پدیدهی"ماه کهنه در دستان ماه نو"اغلب هنگامی که قسمت تیرهی ماه نو با نور منعکس شده از زمین آشکار میشود.
پرسش آن است که نقش تثلیث در متن مربوط به خاکسپاری چیست و با پذیرش ارتباط نزدیک شاه با یکی از سه پدیده یعنی آتش مقدس،چرا این ارتباط به جای دستآوردهای وی در مقام فرمانده و جنگجو،مناسبترین موضوع برای نقشبرجستهی آرامگاه او انتخاب شده است؟ پیش از آنکه بیشتر به آن بپردازیم،باید گفت که گرچه مشابه این نقش در جایی دیگر وجود ندارد،ولی همین عناصر کموبیش در نقش برجستهی بالای ورودی مقبرهی سنگی متعلق به مادها در«قیزقاپان»در شمال شرقی عراق دیده میشود(شکل 2).
این متن و متنهای بعد همراه با دیگر متنهایی کا نشاندهندهی همان سلسله مراتب اجساد بهشتی هستند به نقل از: (به تصویر صفحه مراجعه شود) گام نخست به ستارهی پایه میرسد،گام دوم به ماه پایه میرسد،گام سوم به خورشید پایه میرسد،و گام چهارم به پل چینود میرسد.
3این نظریه نیز ما را قادر میسازد تا ویژگی تصویر را با تنگی که درون ماه در نقش برجستهی قیزقاپان قرار دارد حدس بزنیم.
کلید واژه های ماشینی:
عروج داریوش به بهشت
،
داریوش
،
ماه
،
خورشید
،
آتش
،
نقشبرجسته
،
آتشدان
،
فره
،
شاه
،
مقبرهها