چکیده:
امنیت غذایی اولین گام و سنگ بنا برای حفظ سلامت فکری، روانی، جسمی و شادابی جامعه است، تا افراد جامعه بتوانند در عرصههای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به وظایف خود به نحو احسن عمل کنند. کیفیت زندگی مردم شاخص مهمی برای ارزیابی توسعه اقتصادی هر کشوری محسوب میشود و عوامل زیادی از جمله سطوح تغذیه و امنیت غذایی در اندازهگیری این کیفیت نقش بسزایی دارند. بر این اساس در این تحقیق امنیت غذایی تعداد 19266 خانوار روستایی در استانهای کشور و تأثیر متغیرهای کمی و کیفی بر این امر مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور با استفاده از شاخص کالری مصرفی و کاربرد الگوی لاجیت ترتیبی تعمیمیافته تأثیر هر یک از این عوامل بر شیوع ناامنی غذایی در خانواده مشخص گردید. نتایج نشان داد که 76 درصد خانوارهای روستایی دارای امنیت غذایی بوده و تنها 24 درصد از آنها ناامنی غذایی را تجربه کردهاند. همچنین متغیرهای تعداد اعضای باسواد خانوار، سن سرپرست، وضع تحصیلات سرپرست، شغل و تأهل سرپرست، داشتن منزل شخصی، زیربنای منزل، اتومبیل شخصی و ابعاد خانوار دارای تأثیر معنیدار بر ناامنی غذایی هستند. همچنین استان کرمان دارای بالاترین امنیت غذایی و کرمانشاه دارای کمترین امنیت غذایی از لحاظ مصرف کالری است. ازآنجاییکه دو گروه پرخطر جامعه ازنظر مصرف کالری شناسایی شدند پیشنهاد میگردد که سیاستهای هدفمند درست برای به تعادل رسیدن این دو گروه و اصلاح الگوی مصرف اعمال شود.
Food security is the first step and cornerstone of maintaining the intellectual, mental, physical and vital health of the society, so that the people of the society can perform their duties effectively in the economic, cultural, political and social fields.The quality of people’s lives is an important index for evaluating the economic development in any country, and a lot of factors including nutrition levels and food security have significant roles in measuring the quality. Based on this, the food security of 19266 rural households in Iran’s provinces and the effects of the qualitative and quantitative variables on it, have been evaluated. To achieve this, the effect of these factors on prevalence of food security in a family has been identified by using the Calorie consumption index and application of the generalized ordered Logit model. The results indicated that 76% of the rural households had food security and only 24% have experienced food insafety. Also, the variables of the number of literate members of the household, the age of the guardian, the status of the guardian's education, the job and marriage of the guardian, having a personal home, home infrastructure, personal car and family dimensions have a significant effect on food insecurity. Also, Kerman province has the highest food security and Kermanshah has the lowest food security in terms of calorie consumption. Since two high-risk groups from the point of calorie intake have been recognized in the society, it’s suggested to apply right targeted policies for balancing these two groups and changing consumption patterns.
خلاصه ماشینی:
شناسايي عوامل مؤثر بر ناامني غذايي خانوارهاي روستايي ايران : کاربرد الگوي لاجيت ترتيبي تعميم يافته محمدرضا اکبري ١* اسماعيل پيش بهار٢ قادر دشتي ٣ تاريخ دريافت : ١٣٩٩/٠٢/٢٧ تاريخ پذيرش : ١٣٩٩/٠٥/٢٢ چکيده امنيت غذايي اولين گام و سنگ بنا براي حفظ سلامت فکري ، رواني ، جسمي و شادابي جامعه است ، تا افراد جامعه بتوانند در عرصه هاي اقتصادي ، فرهنگي ، سياسي و اجتماعي به وظايف خود به نحو احسن عمل کنند.
کيفيت زندگي مردم يکي از شاخص هاي مهم و تأثيرگذار در سنجش توسعه اقتصادي هر کشوري محسوب ميشود که عوامل متعددي نظير سطح تغذيه و امنيت غذايي در اندازه گيري اين کيفيت دخيل هستند، زيرا نياز به غذا ازجمله نيازهاي اساسي فيزيولوژيک انسان است و فقدان آن هستي بشر را به خطر مياندازد.
فقر ازنظر کالري به معناي آن است که ميزان کالري دريافتي افراد از حد استاندارد پايين تر باشد (پورطاهري و همکاران ، ١٣٩٠)، زيرا کالري يکي از ارزش هاي غذايي است که امکان انجام فعاليت هاي روزانه را براي افراد فراهم کرده و هر فرد با مصرف اقلام مختلف غذايي کالري موردنياز خود را تأمين ميکند (شيراني بيدآبادي و احمدي، ١٣٩٢)؛ بنابراين دريافت کالري به مقدار کافي از ضروريات يک تغذيه سالم و باارزش محسوب ميشود و البته ميزان اين کالري دريافتي متناسب با سن ، جنسيت ، تنوع و ميزان فعاليت بدني افراد متفاوت است .
“Analysis of factors affecting food security in rural and urban farming households of Benue State, Nigeria”, International Journal of Food and Agricultural Economics (IJFAEC), 4(1128-2016-92107), 55-68.
Keywords: Calorie, Food security, Generalized Ordered Logit Model, Rural households.