چکیده:
در این پژوهش به منظور بررسی دمای پایه (حداقل دما برای رشد گیاه) در درجه روزهای رشد (GDD) که یکی از پارامترهای مهم در محاسبه درجه روز رشد است، ابتدا دادههای مورد نیاز دوره آماری 2009-2017 محصول گندم در ایستگاه سرارود، از ایستگاه مربوطه اخذ شد. سپس بعد از مرتب کردن و جدا کردن مراحل مختلف رشد، با استفاده از 4 روش محاسبه دمای پایه (1- حداقل انحراف استاندارد در در جه روز SDgdd، 2- حداقل انحراف استاندارد در روزها SDday، 3- ضریب رگرسیون در روزها CRday، 4- ضریب تغییرات CV) مناسبترین روش برای محاسبه دمای پایه رشد، در مراحل مختلف کاشت تا برداشت محصول گندم به دست آمد. نتایج نشان داد که مناسبترین روش، حداقل انحراف استاندارد در GDD است که دمای پایه به ترتیب برای مراحل مختلف رشد از جوانه زنی تا رسیدن کامل 8/5، 38/0، 1، 8/2-، 56/0، 3/2، 3/7، 9/7، 8/6، 11 درجه سلسیوس به دست آمد. با مقایسه روشهای مختلف محاسبه GDD، مناسبترین روش، روش عمومی محاسبه درجه روز رشد به دلیل بیشترین مطابقت با دادههای ایستگاهی شناخته شد. مقدار درجه روز رشد در مراحل مختلف بر اساس دمای پایه به دست آمده آنها، محاسبه و نتایج نشان دادن که محاسبه دمای پایه در هر مرحله از رشد گندم پاییزه برای محاسبه GDD بسیار دقیق بوده و یک برآورد دقیق از GDD، حاصل شد.
In this study, in order to study the base temperature (minimum temperature for plant growth) at the degree of growth day (GDD), which is one of the important parameters in calculating the degree of growth day, first, the data required for the 2009-2017 statistical period of wheat production at the station Sararood was taken from the station. Then, after sorting and separating growth different stages, using four methods of calculating the base temperature (1 - minimum standard deviation SDgdd day, 2 - minimum standard deviation SDAY days, 3 - regression coefficient per day CRday, 4 - CV coefficient of variation) was the most suitable method for calculating the base temperature of growth in different stages of planting to wheat harvesting. The results showed that the most suitable method is the minimum standard deviation in GDD, which The base temperature was obtained from germination to full reach for different growth stages, 5/8, 0/38, 1/8, 2/6, 0/63, 2, 3/7, 9/7, 8/6, 11 degrees Celsius. By comparing different methods of calculating GDD, the most appropriate of method was the general method of calculating the degree of growth day due to the most of similarity to the station data. The degree of growth day in different stages was calculated based on their base temperature and the results showed that the calculation of the base temperature at each stage of the growth of the wheat was very accurate for GDD calculation and a precise estimate of GDD was obtained.