چکیده:
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر انعطافپذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی عملکرد زنجیره تأمین در شرکتهای تولیدی استان خوزستان میباشد. روششناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی – علّی و از نوع تحقیقات کمّی میباشد. جامعه آماری پژوهش را 1716 شرکت تولیدی استان خوزستان تشکیل دادهاند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جوامع محدود 231 شرکت برآورد گردید که به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود که در اختیار مدیران ارشد این شرکتها قرار گرفت. پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از معیارهای روایی واگرا و همگرا مورد تأیید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها جهت بررسی فرضیهها، از آمار استنباطی (آزمون نرمالبودن، آزمون همبستگی و مدل معادلات ساختاری) با بهرهگیری از نرمافزارهای SPSS و SMART PLS استفاده شد. یافتهها: نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نشان داد که انعطافپذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر دو متغیر عملکرد زنجیره تأمین و عملکرد سازمانی تأثیر مثبت و معناداری دارند. نتایج همچنین نشان داد که عملکرد زنجیره تأمین بر عملکرد سازمانی دارای تأثیر مثبت و معناداری بوده و نقش میانجی آن در تأثیر انعطافپذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی مورد تأیید قرار گرفت. نتیجهگیری: مدیران از طریق تدارک انعطافپذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و جو یادگیری سازمانی میتوانند موجب ارتقای عملکرد زنجیره تامین و عملکرد سازمانی شوند.
خلاصه ماشینی:
یافته ها: نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نشان داد که انعطاف پذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر دو متغیر عملکرد زنجیره تأمین و عملکرد سازمانی تأثیر مثبت و معناداری دارند.
اما داشتن یک زنجیره تأمین بـا عملکـرد مناسب که به بهبود عملکرد سازمان کمک نماید، مستلزم توجه به عوامل بسیاری است کـه انعطـاف - پذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی، دو عامل مهم در این زمینه هسـتند.
بررسی پژوهش های گذشته علیرغم بر اهمیت متغیرهای انعطـاف پـذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی در افزایش عملکرد سازمانی و نقـش حیـاتی عملکـرد زنجیره تأمین در سازمان های تولیدی تأکید داشته اند، اما مطالعه همزمان متغیرهای مذکور انجام نشـده است .
بنابراین ، مسئله اصلی پژوهش حاضر، معین نبودن تأثیر انعطاف پذیری زیر ساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سـازمانی بـر عملکـرد سازمانی با نقش میانجی عملکرد زنجیره تأمین در شرکت های تولیدی استان خوزستان است .
لـذا پـژوهش حاضـر تـأثیر انعطـاف پـذیری زیرساخت فناوری اطلاعات و یادگیری سازمانی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی مـدیریت زنجیـره تأمین در شرکت های تولیدی استان خوزستان را بررسی قرارد داده و با تکیه بر مبانی نظری و پژوهشی موجود در این زمینه ، مدل مفهومی زیر را (شکل ١) پیشنهاد میکند.
خطای استاندارد فرضیه های تحقیق (رجوع شود به تصویر صفحه) بحث و نتیجه گیری در این پژوهش به بررسی تأثیر انعطاف پذیری زیرسـاخت فنـاوری اطلاعـات و یـادگیری سـازمانی بـر عملکرد سازمانی با نقش میانجی عملکرد زنجیره تأمین پرداخته شد.
The impact of information technology on supply chain capabilities and firm performance: A resource-based view, Industrial Marketing Management, 35, 493 – 504.