چکیده:
زمینه و هدف: هدف این پژوهش تبیین نقش اقدامات مدیریت منابع انسانی با عملکرد بالا در دوسوتوانی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی دوسوتوانی رفتاری و نقش تعدیلگر پشتیبانی مدیریت است. روش: این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری دادهها پژوهشی توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 90 شرکت فعال در صنایع غذایی در تهران بود که در آن از سه پرسشنامة استاندارد مقیاس اقدامات منابع انسانی، مقیاس دوسوتوانی سازمانی، مقیاس دوسوتوانی رفتاری و مقیاس پشتیبانی مدیریت استفاده شد. برای تحلیل دادهها از مدل معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که اقدامات مدیریت منابع انسانی با عملکرد بالا بر دوسوتوانی رفتاری و دوسوتوانی سازمانی تأثیر مثبت و معنادار دارد. به علاوه، دوسوتوانی رفتاری نقش میانجی در رابطه بین اقدامات مدیریت منابع انسانی با عملکرد بالا و دوسوتوانی سازمانی داشت. همچنین، پشتیبانی مدیریت تاثیر مثبت و مستقیم بر دوسوتوانی رفتاری داشت و در رابطه بین اقدامات مدیریت منابع انسانی با عملکرد بالا و دوسوتوانی رفتاری نقش تعدیلگر نداشت. نتیجهگیری: با تقویت مدیریت منابع انسانی با عملکرد بالا میتوان به ارتقای دوسوتوانی کمک نموده و از مزایای حاصل از ابتکار و نوآوری بهره برد.
خلاصه ماشینی:
ir مقدمه افزایش انتظارات مشتری، جهانی شدن و تغییرات مکرر در محیط (به ویژه اقتصادی)، ایـن سـؤال را در ذهن صاحبان کسب وکار و پژوهش گران ایجاد کرده است که چرا بعضی از شرکت ها به پیشـرفت خـود ادامه میدهند، در حالیکه بقیه شرکت ها از این کار عاجزند؟ تحقیقاتی که به این سؤال پرداخته انـد در پاسخ ، مفهوم دوسوتوانی را مطرح کرده اند؛ به این معنا که چگونه سازمان ها میتوانند به طـور همزمـان دو رفتار متضاد (یعنی اکتشاف و بهره برداری) را دنبال کنند (گیبسون و برکینشاو١، ٢٠٠٤: ٢١٠)؛ برخی از پژوهش گران (مثل نوسلا، کانتـارلو و فیلیپینـی٢، ٢٠١٢؛ رایـش و برکینشـاور٣، ٢٠٠٨؛ سیمسک ، هیوی و ساندر٤، ٢٠٠٩) به بررسی تعیین کننده ها (مثل سـاختار سـازمانی، زمینـه رهبـری) و تعدیل کننده های دوسوتوانی سازمانی (مثل پویاگرایی محیطی و رقابت پذیری بـازار) پرداختنـد، بـا ایـن حال ، هنوز نقاط مبهمی درباره نقشه تحقیقاتی دوسوتوانی وجود دارد.
Raisch, Birkinshaw Probst & Tushman 9.
Patel, Messersmith & Lepak به هرحال ، اگر چه برخی مطالعات مدیریت منابع انسانی به بررسی رابطه مدیریت منابع انسـانی 1 و دوسوتوانی سازمانی پرداخته اند، دانسته های اندکی (برای مثال کانگ و اسنل ، ٢٠٠٩؛ پریتـو سـانتانا ، ٢٠١٢) در مورد تاثیر سیستم های مدیریت منابع انسـانی بـر دوسـوتوانی سـازمانی وجـود دارد.
García, Cortés, Lajara & Sáez 3.
در مدل تحلیلی پژوهش ، اقدامات منابع انسـانی بـا عملکـرد بـالا شـامل ٤ مولفـه کارمنـدیابی انتخابی، آموزش جامع ، ارزیابی توسعه ای عملکرد و پاداش منصفانه متغیـر پنهـان بـرون زا، دوسـوتوانی سازمانی شامل اکتشاف و بهره برداری متغیر پنهان درون زا، دوسوتوانی رفتاری با دو بعد رفتار نوآورانه و رفتار مشارکتی متغیر میانجی و پشتیبانی مدیریت متغیر تعدیل گر است .
کلیدواژه ها:
دوسوتوانی سازمانی
،
دوسوتوانی رفتاری
،
اقدامات مدیریت منابع انسانی با عملکرد بالا
،
پشتیبانی مدیریت