چکیده:
مقدمه: یکی از اهداف و وظایف مهم نظام آموزش عالی هر کشور پرورش نیروی انسانی متخصص مور دنیاز جامعه است. با وجود تلاشهای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی تاکنون به علت نامناسب بودن روشها و محتوای آموزش با نیازهای جامعه، دانش آموختگان دانشگاهها از کارایی لازم برای تصدی مشاغل مربوطه برخوردار نیستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کیفیت تجارب یادگیری و شایستگی تحصیلی در قابلیتهای کارآفرینی دانشجویان انجام شده است.
روش: تحقیق حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز است که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. برای تعیین حجم نمونه آماری از جدول کرجسی و مورگان (1970) استفاده گردید و تعداد نمونه آماری 295 نفر تعیین گردید. برای انتخاب نمونه آماری پژوهش، با توجه به وجود دانشجویان بخشهای مختلف از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های کیفیت تجارب یادگیری نیومن (1990)، شایستگی تحصیلی دی پرنا و الیوت (2000) و قابلیت کارآفرینی زندی (1392) بود.
یافته ها: یافتههای پژوهش نشان داد که کیفیت تجارب یادگیری و شایستگی تحصیلی دانشجویان بر قابلیتهای کارآفرینی دانشجویان تاثیر دارد. سایر نتایج بیانگر این بود که از بین مؤلفههای کیفیت تجارب یادگیری، مؤلفههای محتوا، منابع و انعطافپذیری بر روی قابلیتهای کارآفرینی اثر معنیداری داشته ولی مؤلفه روابط بر روی متغیر قابلیت کارآفرینی تاثیر چندانی ندارد. همچنین نتایج دیگر نشان داد که از بین مؤلفههای شایستگی تحصیلی، مؤلفههای خواندن، حساب کردن، دلمشغولی در کلاس، انگیزش تحصیلی و مهارتهای مطالعه بر روی قابلیتهای کارآفرینی اثر معنی داری داشته اما مؤلفه مهارتهای بین فردی و تفکر انتقادی بر روی متغیر قابلیت کارآفرینی تاثیر چندانی ندارد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش، ضرورت بهبود کیفیت تجارب یادگیری و شایستگی تحصیلی دانشجویان توسط مؤسسات آموزش عالی باید مورد توجه قرار گیرد. در این راستا از آموزش عالی انتظار میرود که ضمن رشد علم و دانش موردنیاز جامعه، نیروهای متخصصی تربیت کند و در بعد بهبود کیفیت تجارب یادگیری به عنوان عامل مؤثری در رشد قابلیت کارآفرینی دانشجویان تاکید و توجه لازم را داشته باشد.
Introduction: One of the important goals and tasks followed by higher education system in each country is training specialized manpower, required by society. Despite efforts made by universities and higher education institutes, university graduates have not been of required efficiency to be appointed for concerned jobs, due to educational methods and contents not fitting the society’s requirement. The research has been performed to the aim of studying effect of quality of learning experiences and academic competence on entrepreneurship capabilities of university students.
Method: This applied research in terms of objective is considered as a descriptive-correlational research, as far as its nature and type are concerned. Statistical population of the research included all Shiraz University students, studying in “faculty of literature and human sciences” in academic year of 2018-2019. To determine statistical sample size (295 individuals), Krejcie-Morgan table (1970) has been used. To select statistical samples of the research, stratified random sampling has been used with consideration of students studying in various departments. Learning experience questionnaire by Newman (1990); Academic Competence Evaluation Scales (ACES) by Eliot and DiPerna (2000); and, entrepreneurship capability by Zandi (2013) have been uses as research tools.
Results: According to research findings, quality of learning experiences and academic competence of students has effect on their entrepreneurship capability. Other results have been indicating that from among components of quality of learning experiences, content, resources, and flexibility components have significant effect on entrepreneurship capabilities; however, relationship as a component has not much effect on entrepreneurship capability as a variable. Also, other results showed that from among components of academic competence, reading, calculation, obsession in class, educational motivation, and study skills have significant effect on entrepreneurship capabilities; however, components of interpersonal skills and critical thinking have not much effect on entrepreneurship capability as a variable.
Conclusion: Considering results obtained from the research, necessity of improving quality of learning experiences and academic competence of student has to be taken into consideration by higher education institutes. In this respect, higher education system is expected to train specialized manpower; while, it has to take action for growth of science and knowledge as a social requirement. Also it has to put emphasis on and take into consideration improving quality of learning experiences as an effective factor on increase of entrepreneurship capability of students.