چکیده:
هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه تاثیر مصرف دو دوز متفاوت قهوه بر میزان تعادل مایعات، الکترولیت ها و VO2max مردان فعال می باشد. روش پژوهش: در مطالعهای نیمه تجربی، 54 مرد تمرین کرده (میانگین سن 31/1±89/20 سال، وزن 43/8±10/70 کیلوگرم، قد 65/5±7/174 سانتی متر و حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) 99/5±16/52 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم در دقیقه) بصورت تصادفی انتخاب شدند و بصورت نمونه های جور شده از نظر VO2max در سه گروه مساوی 18 نفری قرار گرفتند. برای 5 روز آزمودنی ها 3 فنجان قهوه مصرف کردند (مرحله متعادل ساری). در روز ششم و هفتم (مرحله آزمون) آزمودنی های سه گروه به ترتیب صفر، 3 و 8 فنجان قهوه در روز (به ترتیب معادل صفر، 258 و 688 میلی گرم کافئین در روز) مصرف کردند. در مدت این هفت روز، آزمودنی ها هیچ مادهی کافئین دار دیگری مصرف نکردند. در صبح روز ششم و هشتم، وزن بدن آزمودنی ها اندازه گیری، نمونه خون برای اندازهگیری هماتوکریت، هموگلوبین، سدیم و پتاسیم سرم از آنها گرفته شده و VO2max آزمودنی ها در سطح کنترل شده مصرف قهوه، بوسیله آزمون تحلیل واریانس چندگانه (MANOVA) و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری (P≤0/05) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: تغییرات درصد حجم پلاسمایی در سطح مصرف صفر (فنجان / روز) نسبت به سطح مصرف 3 (فنجان/ روز ) افزایش معنی داری (P= 0/013) نشان داد. میانگین وزن بدن آزمودنی ها در سطح مصرف صفر (فنجان/ روز) نسبت به دو سطح دیگر افزایش معنی داری (P=0/00) نشان داد. غلظت سدیم سرم خون در سطح مصرف 3 (فنجان/روز) نسبت به دو سطح دیگر افزایش معنی داری (P≤0/05) نشان داد. . نتیجهگیری: مصرف قهوه در دوزهای مختلف موجب کاهش مایعات بدن، افزایش غلظت سدیم سرم خون و احتمالا افزایش دفع سدیم و کاهش VO2max افراد فعال میشود.
The aim of this study was to investigate and compare the effect of consuming two different doses of coffee on fluid balance, electrolytes and VO2max in active men.Methods: In quasi-experimental studies, 54 trained men (Age: 20.89±1.31 y; Weight: 70.10±8.43 kg; Height: 174.7±5.65 cm; VO2max: 52.16±5.99 ml/kg/min) were randomly selected and classified into three equal groups (N=18) base on VO2max. The subjects consumed 3 cups coffee on day, for 5 days (equilibration phase). On days sixth and seventh (treatment phase), subjects in the three groups, consumed 0, 3 and 8 cups coffee per day (equivalent to 0, 258 and 688 mg caffeine per day, respectively) with no other dietary caffeine intake, for 7 days. On the morning of the sixth and eighth days, was measured subject's body weight, was taken blood samples to measure hematocrit, hemoglobin, serum sodium and potassium, and their VO2max was estimated using Fox equation. The measuring of indices changes in subject's body fluids, electrolytes and VO2max in 3 levels of controlled coffee ingesting, were analyzed by multivariate test (MANOVA) and Tukey post hoc in (P≤0.05). Results: Percent plasma volume changes in ingestion level of 0 (cup / day) was increased significantly (P = 0.013), compared to ingestion level of 3 (cup / day). The mean body weight of subjects at the ingestion level of 0 (cup / day) showed a significant increase (P = 0.00), compared to the other two levels. Concentration of the serum sodium at the ingestion level of 3 (cup / day) showed a significant increase (P≤0.05), compared to the other two levels. There was no changes in the concentration of serum potassium between different levels of caffeine ingestion..Conclusions: Ingestion of coffee in different doses reduces body fluids, increases serum sodium concentration and possibly increases sodium excretion and decreases VO2max in active people.