چکیده:
تحقیق حاضر با هدف ارزیابی نقش قارچ میکوریزایی بر ترکیب و میزان اسانس گیاه دارویی شوید تحت تنش شوری در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش شوری (شاهد (بدون تنش)،60 و 120 میلیمولار نمک کلرید سدیم)، دو سطح تلقیح میکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح قارچ میکوریزاییGlomusmosseae) و اندام گیاهی (برگ، سرشاخه گلدار و بذر) بودند. اسانس اندامهای مورد ارزیابی به روش تقطیر با آب استخراج و با بهرهگیری از دستگاههای کروماتوگرافی گازی (GC)و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS)تجزیه گردید. نتایج بدست آمده افزایش درصد و عملکرد اسانس اندام مختلف شوید را در شرایط تنش شوری نشان داد. در تمامی تیمارهای شوری درصد و عملکرد اسانس سرشاخههای گلدار و بذرها بیشتر از برگها بود. به کارگیری قارچ میکوریزایی در شرایط تنش اثر چندانی بر درصد اسانس نداشت. هرچند عملکرد اسانس اندامهای مختلف به ویژه سرشاخههای گلدار به میزان قابل توجهی افزایش یافت. آلفا فلاندرن، لیمونن، کاروون، آلفا توجن، دیل اتر و دی هیدروکاروون ترکیباتی بودند که به طور مشترک در هر سه اندام مورد ارزیابی یافت شدند. آلفا فلاندرن و کاروون ترکیبات اصلی برگ و سرشاخههای گلدار و لیمونن ترکیب اصلی موجود در اسانس بذر بود. در شرایطی که واکنش همه ترکیبات به تنش شوری مثبت بود، آلفا توجن در شرایط تنش کاهش یافت. تیمار میکوریزایی میزان کاروون، آلفا فلاندرن موجود در سرشاخههای گلدار و برگ گیاهان میکوریزایی را نسبت به گیاهان غیرمیکوریزای افزایش داد. این در حالی است که میزان لیمونن بذر گیاهان میکوریزای نسبت به گیاهان غیرمیکوریزایی بالاتر بود. در سایر ترکیبات بذر اختلاف معنیداری میان گیاهان میکوریزایی با شاهد مشاهده نشد. براساس نتایج به دست آمده به نظر میرسد که اعمال تنش ملایم شوری بتواند بدون آنکه اثر منفی معنیداری بر رشد گیاه داشته باشد، میزان و کیفیت اسانس گیاه دارویی شوید را بهبود بخشد.
This study investigated the influence of inoculation with an arbuscular mycorrhizal fungus (AMF), Glomus mosseae (Nicol & Gerd.) on essential oil yield and composition of Different Parts of Dill (Anethum graveolens L.) affected by three different levels of salt stress. The experiment was arranged as a factorial in Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. Experimental treatments including: three levels of salinity stress (0 (control), 60 and 120 µm), two levels of inoculation (inoculation and non inoculation) and Three organs of the plant (leaves, flowering shoots and mature seeds). The essential oil contents were isolated by hydrodistillation and analyzed by GC and GC/MS. Salinity had significant effects on the essential oil percentage and yield of leaves, flowering shoots and mature seeds. The percentage and yield of essential oil contents of seeds and flowering shoots were much higher than those of leaves under all salinity treatments. Essential oil percentages of seeds and flowering shoots were considerably higher, when plants were subjected to moderate stress. The results pointed out that there was not a significant interaction between non mycorrhizal and mycorrhizal inoculation on essential oil percentage. However,The plants inoculated with AMF had significantly greater essential oil yield than the control plants at all salinity levels. The main oil constituents in organs were α –phellandrene, carvone, Linonene, α – thujene, dillether and dihydrocarvone. Salinity had significant effects on these components.Although, α – thujene percentage decreased in salt stress conditions. The Flowering shoots had greater α –phellandrene and carvone than the seeds, while Linonene of seeds was more than flowering shoots and leaves.The AMF induced a higher increase in these components in response to salinity. AMF colonization notably increased α –phellandrene and carvone in flowering shoots. The linonene percentge was higher in seeds of mycorrhizal than nonmycorrhizal plants under salt stress conditions.