چکیده:
مقدمه: در میان بخشهای خدمات؛ بخش بهداشت، دارای جایگاه ویژه ای است، در این بخش حتی اشتباهات کوچک نیز می تواند جبران ناپذیر باشد؛ بنابراین ارایه خدمات، با کیفیت مطلوب و مطابق استانداردهای حرفه ای در این بخش حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف شناخت، و در نهایت اولویت بندی عوامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی انجام شده است. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی می باشد. تعداد 55 نفر از دریافت کنندگان خدمت به عنوان خبره، که حداقل یکبار از مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان یزد بهره مند شده اند مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که همه ابعاد کیفیت خدمات مطرح شده در پرسشنامه دارای ضریب آلفای کرونباخ در دامنه 78 درصد تا 86 درصد بودند. یافته ها: در این مطالعه، عوامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات شناسایی؛ و سپس با استفاده از تکنیکهای TOPSIS، SAW و ELECTERE رتبه بندی شدند. با توجه به اینکه نتایج حاصل از اجرای روشهای فوق در مواردی با هم همخوانی نداشت، برای رسیدن به یک اجماع کلی، از یک تکنیک ادغامی تحت عنوان روش کپ لند، استفاده نمودیم. نتایج رتبه بندی حاصل از تکنیک کپ لند، نشان داد که عامل دارا بودن کارکنان از دانش و مهارت کافی برای پاسخگویی نسبت به سایر عوامل از اولویت بیشتری برخوردار است. بحث: مدیران مراکز بهداشتی و درمانی، با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند شاخصه قادر خواهند بود تا به اولویت بندی عوامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی بپردازند و با توجه به اولویت ها، به برنامه ریزی جهت تقویت و اصلاح نابسامانی ها بپردازند.
Introduction: The sector of health services has a special status compared to other sectors in
which even minor mistakes can be irreparable. Therefore, offering services with optimum quality
and professional standards is of great importance. The purpose of this study was to identify and
prioritize the factors affecting the quality improvement of services in health and treatment centers
of Yazd using multiple attribute decision making.
Methods: The study was descriptive and cross-sectional in nature. 55 health care receivers, who
were referred to health care centers of Yazd at least once, were selected. A questionnaire, with
alpha Cronbach coefficient slope of 78%-86%, including all aspects of the service quality was
used.
Results: The factors affecting quality improvement were identified and subsequently ranked using
the techniques of TOPSIS, SAW, and ELECTERE. Considering the fact that the results of the
implementation of the above-mentioned methods did not reach a general consensus, Copeland
merging technique was applied. The results of the ranking showed that the staff’s knowledge and
capability enjoyed more priority than the other factors.
Discussion: The managers of health and treatment centers will be able to prioritize the factors
affecting quality improvement of health and treatment services using multiple attribute decision
making. This can lead to the quality improvement of health care services.