چکیده:
یکی از محرکهای توسعه بخش کشاورزی، توسعه تولید و صادرات صنعت مواد غذایی به عنوان رشته فعالیت پایین دستی این بخش میباشد. بر این اساس در مطالعه حاضر سعی شده است با کمک دو نظریه پیچیدگی اقتصادی و فضای محصول، محصولات زیرمجموعه صنعت مواد غذایی اولویتبندی شوند که راهنمای مناسبی برای سیاستگذاران ذیربط در انتخاب رشته فعالیتهای مناسب توسعه صادرات صنعت مواد غذایی خواهد بود. با کمک دادههای صادرات محصولات صنعت مواد غذایی در سطح کدهای چهار رقمی HS، فضای محصول صنعت مواد غذایی تشکیل و شاخصهای منتج از این دو نظریه شامل پیچیدگی محصول، چگالی محصول، منفعت فرصت محصول و ارزش دلاری واردات جهانی محصول محاسبه شدهاند. در قالب سه سناریوی مجزا (که در هر یک به شاخصهای برشمرده شده وزنهای مختلف داده شده است)، محصولات دارای اولویت برای توسعه صادرات صنعت موادغذایی اولویتبندی شدهاند. نتایج تحقیق نشان میدهد، محصولات مربوط به گروههای کالایی آرد، کنجاله، پولک، گرانول و گلوله، پنیر و کشک، شکلات، نان، شیرینی، کیک و ویفرهای عشایر، آب میوه و سبزیجات، عصاره مالت، آمادهسازی مواد غذایی از آرد و غیره، قنادی شکری (شامل شکلات سفید)، قند نیشکر یا چغندر و ساکارز شیمیایی خالص، میوه و آجیل و سایر محصولات گیاهی برای توسعه صادرات صنعت موادغذایی در اولویت قرار دارند. بر اساس این یافتهها توصیه میشود، سیاستگذاران بخش دولتی از نتایج این تحقیق در زمینه تخصیص اعتبارات مالی به بخش خصوصی، اعطای مشوقها و جوایز صادراتی و همچنین سیاستهای تعرفهای جهت حمایت از صنایع داخلی با تاکید بر رشته فعالیتهای برشمرده شده استفاده کنند.
A b s t r a c t :One of the drivers of the development of the agricultural sector is the development of production and export of the food industry as the downstream activity of this sector . In this study , using two theories of economic complexity and product space, the products of the food industry have been prioritized in order to develop the export values of the industry . For this purpose, indicators of product complexity , product density , product opportunity gain and value of World imports have been used for prioritization . Using three separate scenarios (where different weights have been given to the listed indicators ) , priority products have been selected for the development of food industry exports . The findings of this research can be a good guide for public sector managers who are trying to prepare an industrial development plan .