چکیده:
در کنار کالری دریافتی روزانه، ویتامین D و آهن بهعنوان مواد ریزمغذی از بیشترین اهمیت در رژیم غذایی ورزشکاران، بهخصوص در سنین رشد و نوجوانی برخوردارند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، تاثیر مداخلۀ آموزشی تغذیه بر کالری کل دریافتی، میزان درشتمغذیها، سطوح استراحتی و میزان دریافتی آهن و ویتامین D در فوتبالیستهای نوجوان رقابتی است. آزمودنیهای تحقیق 63 فوتبالیست نوجوان رقابتی استان فارس و حاضر در سطح لیگ برتر کشور بودند. بهمنظور دستیابی به کالری کل دریافتی و میزان دریافتی ریزمغذیها، یادآمد سهروزه از آزمودنیها گرفته شد، سپس خونگیری بهمنظور دستیابی به مقادیر استراحتی ویتامین D و آهن انجام گرفت. گروه مداخلۀ آموزشی تغذیه (41 نفر) و گروه کنترل (22 نفر) آزمودنیهای پژوهش را تشکیل میدادند. گروه تجربی به مدت 4 هفته (8 جلسه 30 دقیقهای آموزش تغذیۀ کاربردی و بهدنبال آن 10 هفته مشاورۀ حضوری) با حضور در پایگاه اینترنتی و بهصورت برخط آموزش دیدند. برای بررسی تغییرات درون و بینگروهی از تحلیل واریانس مختلط و آزمونهای T وابسته و مستقل استفاده شد. یافتهها نشان داد نتایج آزمون تحلیل واریانس مختلط بر کالری کل دریافتی، سطوح استراحتی ویتامین D و میزان ویتامین D رژیم غذایی معنادار بود (001/ 0=P) و نتایج آزمونهای T وابسته حاکی از افزایش معنادار این متغیرها در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل بود (01/ 0 ≥P). نتایج نشان داد مداخلۀ آموزشی تغذیه موجب افزایش معنادار کالری کل دریافتی، کربوهیدرات و پروتئین دریافتی، سطوح استراحتی ویتامین D و میزان دریافتی ویتامین D رژیم غذایی فوتبالیستهای نوجوان رقابتی میشود، اما بر مقادیر استراحتی و میزان دریافتی آهن رژیم غذایی تاثیری ندارد.
Objective: In addition to daily calorie intake, vitamin D and iron as micronutrients are the most important in the diet of athletes, especially in adolescence. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of nutrition education intervention on total caloric intake, resting levels and iron and vitamin D intake in competitive adolescent soccer players. Methods: The subjects of this study consisted of 63 competitive adolescent soccer players in the country's premier league. In order to achieve the total caloric intake and the amount of micronutrients, the subjects were recalled for three days, then blood samples were taken to achieve resting amounts of vitamin D and iron. Nutrition education intervention group (n = 41) and control group (n = 22) The experimental group was trained for 4 weeks (8 sessions of 30 minutes of applied nutrition educating followed by 10 weeks of face-to-face counseling) by attending the website and online. To examine changes within and between groups of analysis Mixed variance and dependent and independent t-tests were used. Results: The results of intragroup mixed analysis of variance test on total calories, resting levels of vitamin D and vitamin D in the diet were significant (P = 0.001). Conclusion: Nutritional education intervention significantly increases total caloric intake, carbohydrate and protein intake, resting levels of vitamin D and intake of vitamin D in the diet of competitive adolescent soccer players, but on resting values and Dietary iron intake has no effect.
خلاصه ماشینی:
نتایج نشان داد مداخلۀ آموزشی تغذیه موجب افزایش معنادار کالری کل دریافتی ، کربوهیدرات و پروتئین دریافتی ، سطوح استراحتی ویتامین D و میزان دریافتی ویتامین D رژیم غذایی فوتبالیست های نوجوان رقابتی می شود، اما بر مقادیر استراحتی و میزان دریافتی آهن رژیم غذایی تأثیری ندارد.
به طور مثال نیاز به پروتئین در دوران نوجوانی و با تمرینات فشردة فوتبال افزایش می یابد، بنابراین مصرف روزانه تا ١,٦ گرم بر کیلوگرم وزن بدن ، برای بازیکنان نوجوان ایده آل در نظر گرفته میشود (٢)، یا در مورد میزان گرم کربوهیدرات دریافتی براساس وزن بین فوتبالیست های نوجوان و بزرگسال تفاوتی وجود ندارد و در تمرینات با شدت پایین تا متوسط (٤-٧ گرم /کیلوگرم وزن بدن ) و تمرینات شدید (٦- ٨ گرم /کیلوگرم وزن بدن ) باید از طریق رژیم غذایی دریافت شود (١٣).
بنابراین در پژوهش حاضر تأثیر مداخلۀ آموزشی تغذیه بر کالری کل دریافتی ، میزان درشت مغذیها، سطوح استراحتی و میزان دریافت رژیم غذایی آهن و ویتامین D در فوتبالیست های نوجوان رقابتی بررسی شد.
نتایج تحقیق حاضر نشان داد که یک دوره مداخلۀ ١٤ هفته ای آموزش تغذیه ، موجب افزایش معنادار سطوح استراحتی و مقدار دریافتی ویتامین D در فوتبالیست های نوجوان رقابتی میشود.
نتایج نشان داد که یک دوره مداخلۀ آموزش تغذیه موجب افزایش معنادار سطوح استراحتی و مقدار دریافتی آهن رژیم غذایی در فوتبالیست های نوجوان رقابتی نمیشود.
Desbrow B, McCormack J, Burke LM, Cox GR, Fallon K, Hislop M, et al.
Effects of Sports Nutrition Education on Athletic Performance and Iron Status in High School-Aged Youth Athlete.