چکیده:
متابولیتهای ثانویه ترکیبات طبیعی شگفتانگیز با وزن مولکولی پایین هستند. در میان منابع مختلف برای تولید این ترکیباتء میکروارگانیسمها بهخصوص قارچها یک منبع مهم هستند. در این تحقیق خصوصیات ضد میکروبی متابولیت ثانویه آسپرژیلوس نایجر پنی سیلیوم و آسپرژیلوس فلاووس بر علیه باکتری E. coli (ATCC 25922 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایچ نشان داد که میانگین حداقل غلظت ممانعت از رشد ((MIC) متابولیت ثانویه جدا شده آنها به ترتیب ۵۲/۰۸ ۶۲/۵ ۰ ۱۰۴/۱۶ء میکروگرم در میلیلیتر بود و حداقل غلظت کشنده ) MIC) برای آسپرژیلوس نایجر پنی سیلیوم و آسپرژیلوس فلاووس به ترتیب ۱۰۴/۱۶ ۱۲۵ ۰ میکروگرم در میلیلیتر بود. آزمون انتشار دیسک هاله ممانعت از رشد E. coli را در مجاورت غلظت ۰۳۱/۲۵ ۶۲/۵ و۱۲۵ ۱۷/۵۶ میلیمتر نشان داد و برای آسپرژیلوس فلاووس به ترتیب برابر ۸ ۱/۴ ۱۵/۵۶ میلیمتر دیده شد. بنابراین متابولیت ثانویه جدا شده از این قارچها بر علیه باکتری اشرشیا کلی اثر ضد میکروبی داشتند و میتوان از متابولیت ثانویه آنها بر علیه این باکتری مورد مطالعه بیشتر قرار گیرد
Secondary metabolites are amazing natural compounds with low molecular weight; Among the various sources for the production of these compounds, microorganisms, especially fungi, are an important source. In this research, the antimicrobial properties of the secondary metabolites isolated from Aspergillus niger, Penicillium and Aspergillus flavus against E. coli (ATCC 25922) were investigated. The results showed that the average minimum growth inhibition concentration (MIC) of the isolated secondary metabolite was 52. 08, 62. 5, and 104. 16 μg/ml for all of them, respectively, and the minimum lethal concentration (MBC) for Aspergillus niger, Penicillium and Aspergillus flavus were 104. 16, 125, 250 μg/ml, respectively. Halo disk diffusion test inhibited bacterial growth in the vicinity of 62. 5, 62. 5, and 125 microliter secondary metabolite concentrations for Aspergillus niger, 8. 6, 15. 43, and 20. 75 mm, respectively, and Penicillium, 6. 9, 3, respectively. It showed 13. 17 and 17. 56 mm and for Aspergillus flavus it was 8, 13. 4 and 15. 56 mm respectively. Therefore, the secondary metabolite isolated from these fungi had antimicrobial effect against E. coli, and their secondary metabolite can be studied more against this bacterium.