خلاصه ماشینی:
طبقهء برزگران یکی از طبقات مهم مردم در دورهء هخامنشی بوده زیرا در این دوره چنانکه گزنفون صریحا گفته است سلاطین بآبادی و عمران کشور توجه بسیار داشتهاند و از جانب ایشان بشهردارانیکه امر کشاورزی را تشویق و ترویج میکردند جایزه مخصوص داده میشده است.
طبقهء روحانیون یعنی موبدان در دورهء ساسانی هم مانند زمان هخامنشی از قبیله مغان بودند و چنانکه ساسانیان نسب خود را بواسطهء هخامنشیان به ویشتاسب حامی زردشت میرسانیدند،موبدان نیز خود را از اخلاف منوشچهر داستانی از سلسلهء فرذات(پیشداد)که بقول ایشان بیشتر از ویشتاسب میزیسته میدانستند.
طبقات مردم در دورهء صفویه چنانکه از تواریخ و سفرنامهای سیاحان و مسافران فرنگی که در دوره صفویه بایران آمده و دربارهء اوضاع اجتماعی کشور ما مطالبی نگاشتهاند بر میآید،مردم ایران در این دوره بسه طبقه تقسیم میشدهاند: اول-ارباب سیف یعنی نجبا و اشراف و اعضاء دربار شاهی و حکام شهرستانها و رؤسای سپاه.
قزلباش بر دستهای از سپاه ایران گفته میشد که در آغاز امر از سی و دو قبیله مختلف تشکیل یافت و با شاه اسمعیل اول در رسیدن بسلطنت و جنگهائی که آن پادشاه با سلطان عثمانی و ازبکان و غیره میکرد یاری نمود و بهمین سبب شاه اسمعیل ایشان را در زمره نجبای ایران درآورد و بایشان عمامه خاصی داد که دوازده ترک بود و میان کلاه سرخی مانند فینه میگذاشتند و بهمین واسطه این طبقه را قزلباش نامیدهاند.
کلید واژه های ماشینی:
شاه
،
سازمان طبقاتی ایران
،
ایران
،
ساسانی
،
خانواده
،
زمان
،
تاریخ
،
بذ
،
سازمان طبقات دورهء ساسانی
،
شغل