چکیده:
شیر دربین غذاها مناسبترین و متعادلترین ترکیب را دارد و بههمیندلیل آن را غذای کامل مینامند.میزان مصرف روزانه شیر در یک کشور نشانهای از وضعیت تغذیه و بهداشت در آن کشور است.دراینراستا نیاز به تولید فراوان محصولات لبنی،بهویژه شیر،و محدود بودن عوامل تولید،ضرورت استفاده بهینه ازمنابع و افزایش کارایی را درزمینه این محصول آشکار میسازد.این مطالعه باهدف برآورد کارایی فنی تعاونیهای گاوداری شیری استان کهگیلویه و بویر احمد انجام پذیرفته است.آمار و اطلاعات موردنیاز مطالعه بهصورت دادههای مقطعی در سال 7831-88 با کمک پرسشنامه و مصاحبه حضوری با گاوداران استان جمعآوری و ازطریق برآورد آزمون برتری مدل،تابع ترانسندنتال بهعنوان تابع مورد استفاده در تحلیل، انتخاب گردید.بهدلیل تعداد کم شرکتهای تعاونی،ازهمه گاوداران مصاحبه بهعمل آمد.با توجهبه معنیداری ضرایب در تابع منتخب این نتیجه بهدست آمد که از نهادههای سبوس و نمک در ناحیه سوم تولیدی و بهعبارتی از این نهادهها در استان بیشازاندازه استفاده شده است.نهادههای مکمل،کنسانتره و نیروی کار نیز در ناحیه اول مورد استفاده قرار گرفتهاند به این مفهوم که درصورت افزایش این نهادهها،تولید افزایش مییابد.میانگین کارایی فنی واحدهای گاوداری شیری حدودا 49%بوده که تقریبا از حد اقل 48%تا حد اکثر 99%نوسان داشته است و بهطور متوسط با بهبود روند مدیریتی میزان کارایی فنی 6%قابل افزایش میباشد.همچنین شکاف بین بهترین و ضعیفترین تولیدکننده حدود 51%بوده است که با اعمال شیوههای مدیریتی قابل بهبود میباشد.در پایان،عوامل مؤثر بر کارایی فنی شرکتهای تعاونی گاو شیری بررسی و تحلیل شد و نتایج نشان داد که میزان تجربه،سطح تحصیلات و مساحت اختصاصدادهشده به هر رأس گاو اثر مثبت و معنیدار بر کارایی فنی داشته در حالیکه عوامل اندازه خانوار و سن اثر معنیداری ازلحاظ آماری نداشتهاند.
Milk، among foods، has the best suitable ingredients and with this reason it is called whole food. Daily consumption of milk in a country is a symptom of hygiene and nutrition situation in that country. Needing for abundant production of products especially milk and limiting of production clarifies necessity of suitable usage of sources and increase efficiency. This study has done with the purpose of technical estimation of dairy farm cooperatives of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. Necessary statistics and information collected with help of questionnaire and interview with province cow owners and transcendental production diagrams has been chosen as selective diagram in analyzing the results. Because of the minimum numbers of the cooperative companies، all cooperatives have been interviewed. With regard to coefficient meaning in selective diagram we get this result that the units of bran and salt place in third manufacturing zone (area)، that is these units are use abundantly in province. Complementary Concentra units and workforce place in first zone (area); that is the production will increase in case of increasing these units. The average of technical usage of dairy farms has been 94 percent (at last 84%، at most 99%) that by improving management، averagely، we can increase technical usage about of 6 percent. Also the gap between the best and the weakest production is about 15% that can be improved by applying management approaches. The effective factors on technical efficiency have been analyzed and the results show that the experience، education level، and allocated area for each cattle affect the technical efficiency while factors such as family size and age affect statistics.
خلاصه ماشینی:
درزمینه برآورد توابع تولید و کارایی فنی در بخش کشاورزی و دامپروری در داخل و خارج از کشور مطالعاتی صورت گرفته است که به برخی از آنها در زیر اشاره میشود: رحمانی(0831)به بررسی کارایی فنی گندمکاران و عوامل مؤثر بر آن در استان کهگیلویه و بویر احمد پرداخته است.
فرم کلی این تابع برای نهاده متغیر به صورت زیر میباشد: (به تصویر صفحه مراجعه شود) دراین رابطه Y مقدار کل تولید شیر، X 1 کل نهادههای مصرفشده در تولید است، بهطوریکه X 1 میان سبوس مصرفی برحسب کیلوگیرم، X 2 میزان نمک مصرفی برحسب کیلوگرم، X 3 میزان مکمل مصرفی برحسب کیلوگرم، X 4 میزان کنسانتره مصرفی برحسب کیلوگرم، X 5 میزان نیروی کار برحسب روز-نفر و a i و B i پارامترهای تابع هستند که باید به روش حد اکثر درستنمایی تخمین زده شوند و A نیز عرض از مبدأ میباشد.
کشش تولید هریک از نهادههای مصرفی در تولید شیر (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:یافتههای تحقیق باتوجهبه میزان محاسباتی کششهای تولید میتوان نتیجه گرفت که نهادههای سبوس و نمک بهدلیل اینکه میزان کشش منفی دارند،در ناحیهء سوم تولیدی قرار دارند و درنتیجه از این نهادهها بیشازحد استفاده میشود.
نتایج حاصل از آزمون حد اکثر راستنمایی (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:یافتههای تحقیق میانگین کارایی فنی واحدهای گاوداری شیری 49/9 درصد بوده که از حد اقل 48/2 درصد تا حد اکثر 99/9(جدول 4)درصد نوسان داشته است که نشان میدهد بهطور متوسط با بهبود روند مدیریتی،میزان کارایی فنی 6 درصد قابل افزایش است.