Abstract:
هدف این مطالعه، تعیین ارزش اقتصادی و بهرهوری آب کشاورزی از دید تقاضاکنندگان با استفاده از رهیافت تابع تولید، در مزارع تحت کشت گندم و هندوانه در منطقه ایرانشهر در سال زراعی 97-96 میباشد. برای تعیین ارزش اقتصادی آب، توابع انعطافپذیر و انعطافناپذیر مورد استفاده قرار گرفت. پس از برآورد این توابع، بهمنظور انتخاب بهترین شکل تابع تولید از فرضهای کلاسیک و آزمونهای اقتصادسنجی استفاده شد.همچنین بر اساس شاخص های بهرهوری مصرف آب کشاورزی(CPD،BPD وNBPD) مقدار بهرهوری برای این دو محصول محاسبه شد. قدر مطلق کشش خود قیمتی تقاضای مشتق شده آب برای گندم و هندوانه 13/1 و 27/1 بهدست آمد که بزرگتر از یک بودن مقدار این کشش نشان میدهد، سیاستهای قیمتی میتوانند عامل مهمی در کنترل مصرف غیربهینه این نهاده با ارزش باشند. بهرهوری نهایی تولید برای گندم و هندوانه 87/0 و 2 محاسبه شد. ارزش اقتصادی آب برای گندم 12441 و برای هنذوانه 14000 ریال به ازای هر مترمکعب به دست آمد. نتایج شاخصهای بهرهوری نشان داد هندوانه نسبت به گندم از شاخص بهرهوری بالاتری برخوردار می باشد.
The purpose of this study was to determine the economic and agricultural productivity of farmers using wheat and watermelon cultivation fields in Iranshahr area in the 2017-2018 crop year. To determine the economic value of water, flexible and inflexible functions used. After the calculated these functions, in order to select the best production function were used of classical assumptions and econometric tests.Based on the results, Cobb-Douglas function was selected as a higher function of demand. Based on agricultural productivity utilization indices , the productivity of these two products was calculated. The absolute magnitude of the self-priced stretch of water demand for wheat and watermelon was 1.13 and 1.27, which was larger than the other. This greatly reduces the magnitude of costs, low cost policies can be valuable for controlling non-existing costs. The final production yields for wheat and watermelon were calculated to be 0.87 and 2 respectively. The economic value of water for wheat was 12441 and 14,000 rials per cubic meter. Results of productivity indices showed that watermelon had higher productivity index than wheat.