Abstract:
هدف: در دین اسلام که کاملترین ادیان است، به نقش تغذیه در سلامت جسمی و روانی و اخلاقی افراد توجه ویژهای شده است. لذا در قرآن کریم و احادیث پیامبر اکرم (ص) و امامان بزرگوار به برخی عوارض و آثار سوء تغذیه حرام و در مقابل فواید غذاهای حلال و طیب اشاره شده است.
مواد و روش ها: مطالعه مروری حاضر با جستجو بر اساس کلیدواژههای ارائه شده در آیات و تفاسیر قرآن کریم و احادیث معتبر معصومان علیهمالسلام، کتب معتبر شیعی و برخی مطالعات علمی اجرا شد.
یافتهها: بر اساس منابع مورد بررسی، مصرف غذاهای حرام و همچنین تغذیه با روزی غیر حلال موجب عوارض متعدد جسمی و روانی در افراد گشته و حتی توفیق انجام اعمال صالح را نیز از وی صلب می-کند. برخی مطالعات در خصوص تأثیر مولکولهای مواد غذایی بر ساختار ژنتیکی افراد، نشان دادهاند که مصرف ترکیبات غذایی سالم و حلال میتواند موجب بهترین پاسخ ژنتیکی شود. خوردن غذای حلال نه تنها اثرات مثبت فردی بر جسم و روح و رفتار انسان میگذارد، بلکه با حفظ امنیت اجتماعی موجب سلامت جامعه میگردد.
نتیجهگیری: در مجموع از دیدگاه قرآن و روایات، زیر بنای سلامتی بهرهمندی از مواد غذایی سالم و پاک و دوری از غذاهای حرام میباشد و اگرچه امروزه با توجه به پیشرفتهای علم، فلسفه حرمت برخی از آنها برای بشر روشن شده است اما پژوهشهای آتی ممکن است علل بیشتر و بهتری از آنچه تاکنون کشف شده است را برای بشر آشکار نماید
Purpose: Islam, as the most complete religion, has been paid special attention to the role of nutrition in the physical, mental and moral health of individuals. The Holy Quran and the Hadith of prophet Muhammad (PBUH) and twelve Imams have pointed out some benefits of Halal foods and also adverse effects of forbidden foods (Haram) in human life.
Materials and Methods: The present review article performed by search in Holy Quran, authentic Hadith and results of some scientific studies, using the following keywords.
Findings: According to this review, consumption of Haram foods causes many physical and psychological complications and also prevents doing good deeds. Some studies on the effect of food molecules on the genetic structure of individuals have shown that consuming healthy and Halal foods can lead to the best genetic response. Eating halal food not only has positive effects on health, soul and behavior of humans, but also maintains social security and promotes the health of society.
Conclusion: Generally, from the perspective of Holy Quran and Hadith, the foundation of health is the consumption of healthy and clean food and avoidance of forbidden foods. Recent advances in science have clarified the cause and philosophy of the sanctity of some of them. However, the future studies may reveal more and better explanations for them.