Abstract:
در این مطالعه، منابع رشد تولید گوشت مرغ در شرایط وجود فنآوری جدید( فنآوری ماشینی) تعیین شد.آمار و اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق یک مطالعهی پیمایشی و تکمیل پرسشنامه از 45 مرغدار شهرستان سبزوار به صورت مقطعی در سال 87-1386 جمعآوری شد. نخست با لحاظ متغیر مجازی در تابع تولید وجود تغییر ساختاری آزمون شد و سپس به منظور جداسازی منابع تغییرات تولیدی حاصل از وجود فنآوری در نمونهی مورد نظر، از الگوی بیسالیا (1977) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که مرغداران نمونهای که از فنآوری جدید استفاده کردهاند افزایش تولید تخمینی به اندازهی 214 درصد در مقایسه با مرغداران دارای فنآوری قدیم داشتهاند که سهم فنآوری از این رشد تولید، 63 درصد بوده است. در نتیجه 151 درصد رشد تولید از افزایش مقدار نهادهها سرچشمه گرفته است که سهم نهادههای دان، سوخت و نیروی کار به ترتیب 95، 27 و 29 درصد بوده است. پس لزوم سرمایهگذاری در بخش تحقیقات برای کشف نوآوریهای ماشینی ضروری به نظر میرسد. همچنین با توجه به این که بیشتر نوآوریها در منطقهی مورد مطالعه از طریق شرکتهای تعاونی به مرغداران معرفی میشود، تقویت نقش شرکتهای تعاونی برای اطلاعرسانی، تبلیغات و تامین اعتبار اعضا برای استفادهی بهینه از فنآوری جدید توصیه میشود.
In this paper sources of output growth in poultry meat production are decomposed in Sabzevar city using new technology (mechanical technology). It is based on cross-section data collected in 2008 from poultries sample including 45 observations. At first, a dummy variable is defined as technology term in the pooled production function. Afterwards, the output decomposition model (as developed by Biasaliah, 1977) is used to decompose the difference in the poultry meat output between old and new meat production technologies into technical change and change in quantities of inputs. The results show that the estimated growth in meat output was 214 percent of which 63 percent was contributed by technology and consequently 151 percent was contributed by increasing level of inputs in which food, fuel and labor share 95, 27 and 29 percent respectively. So, investment in mechanical technology researches seems to be essential. Since innovations are mostly introduced by cooperatives in the region, this paper urges improvement of cooperatives role for extension, advertisement and credit provision to poulterers in order to use new technology efficiently.
Machine summary:
نتایج به دست آمده نشان مـی دهـد کـه مرغـداران نمونه ای که از فن آوری جدید استفاده کردهاند افزایش تولیـد تخمینـی بـه انـدازهی ٢١٤ درصـد در مقایـسه بـا مرغداران دارای فن آوری قدیم داشته اند که سهم فن آوری از این رشد تولید، ٦٣ درصد بوده است .
حال یک متغیر مجازی به نام فن آوری تعریف می کنیم به طوری که : بنگاههای دارای فن آوری جدید ١ = D بنگاههای دارای فن آوری قدیم ٠ = D با لحاظ این متغیر مجازی در تابع تولید (١) خواهیم داشت : α β σ λ + y=AB FLeD ui (2) با خطی کردن پارامترهای تابع تولید (٢) از طریق لگـاریتم گیـری، مـی تـوان از روش OLS 131 برای تخمین پارامترهای تابع تولید استفاده کرد : 1- Ruttan 2- Cobb- Douglas 3- Scale Parameter 159 lny=lnA+αlnB+βlnF+σlnL+λD+u (3) چنانچه پارامتر متغیر مجازی در تابع تولید (٣) از نظر آماری معنادار باشـد، نـشاندهنـدهی وجود تغییر ساختاری١٣٢ در تابع تولید به سبب وجود فن آوری است و می توان تابع تولید کـل را به دو تابع تولیدی زیر جدا کرد: Iny1 =InA1 +a1Inβ1 +β1InF1 +σ1InL1 +u1 (4) lny2 =lnA2 +α2lnB2 +β2lnF2 +σ2lnL2 +u2 (5) در توابع تولیدی بالا، اندیس های ١ و ٢ به ترتیب نشان دهندهی فن آوری قدیم و جدید است .
تفکیک منابع تغییرات تولیدی گوشت مرغ بین فن آوری قدیم و جدید (به تصویر صفحه رجوع شود) ماخذ: یافته های تحقیق همان طور که از نتایج پیداست ، رشد تولید کل بـا اسـتفاده از فـن آوری جدیـد نـسبت بـه فن آوری قدیم برابر با ٢١٩ درصد بوده است .