Abstract:
امروزه استفاده از مکمل های گیاهی جهت کاهش آثار رادیکال های آزاد شده رواج یافته است. از آنجا که آویشن در طب سنتی یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدانی است، لذا هدف از پژوهش حاضر تاثیر مصرف دم نوش آویشن بر ظرفیت ضد اکسایشی تام(TAC)و مالون دی آلدهید(MDA) مردان جوان فعال پس از یک جلسه فعالیت وامانده ساز بود. در قالب یک طرح نیمه تجربی،20 مرد جوان که واجد معیار های ورود به مطالعه بودند به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه اول روزانه 300میلی لیترآویشن طبیعی به مدت دو هفته دریافت کردند و گروه دوم روزانه همین مقدار دارونما دریافت کردند. بعد از دو هفته افراد هر دو گروه در یک جلسه فعالیت وامانده ساز شرکت کردند و نمونه های خونی درشروع و پایان مطالعه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که با مصرف آویشن، افزایش معناداری در مقادیر پس آزمون نسبت به مقادیر پیش آزمون در TAC به وجود آمده است(032/0=P). مقایسه گروه دارونما نیز حاکی از آن است که در مقادیر پس آزمون و پیش آزمون TAC تفاوت معناداری ایجاد نشده است(39/0=P). همچنین نتایج نشان داد که با مصرف آویشن کاهش معناداری در مقادیر پس آزمون نسبت به مقادیر پیش آزمون در MDA به وجود آمده است(002/0=P). اما مقادیر پس آزمون MDA گروه دارونما نسبت به مقادیر پیش آزمون تفاوت معنادارای را آشکار نساخت(24/0=P). با توجه به نتایج این تحقیق می توان از مکمل سازی آویشن برای کاهش آسیب های اکسایشی و ناشی از فعالیت های شدید استفاده کرد.
Today herbal supplements are common to reduce the effects of free radicals. Since thyme is one of the richest sources of antioxidants in traditional medicine, the aim of this study was the effect of thyme drink on total anti-oxidative capacity (TAC) and MDA in young active men after a session of exhaustive exercise. In a quasi-experimental design, 20 young men who met the criteria for inclusion were randomly assigned to two groups: experimental and control. The first group received natural thyme (300 ml daily) for two weeks and the second group received the same amount of a placebo daily. After two weeks, both groups participated in a session of exhaustive exercise and blood samples were evaluated at the beginning and end of the study. Results showed that thyme significant increased TAC in the posttest compared with the pretest (P=0.032). The comparison of placebo group indicated no significant differences in TAC between pretest and posttest (P=0.39). The results showed that the thyme significantly reduced MDA in posttest compared with the pretest (P=0.002). But there were no significant differences in MDA between pretest and posttest in placebo group (P=0.24). According to these results, thyme supplementation can be used to reduce oxidative damages due to intense exercise.