Abstract:
هدف اصلی این مقاله، ارزیابی ساختار بازار حاکم بربخش صنعت موادغذایی و آشامیدنی با استفاده از رویکرد غیرساختاری پانزار- راس و شاخصهای غیرپارامتریک هرفیندال و نسبت تمرکز چهار بنگاه برتر است. بدینمنظور از دادههای 22 صنعت فعال کد چهاررقمی ISIC در تولید مواد غذایی و آشامیدنی ایران در سالهای 1386- 1374 استفاده شده است. همچنین در این تحقیق، با توجه به دادههای پنل، معادلات درآمد و بازدهی در رویکرد پانزار-راس به روش حداقل مربعات معمولی با اثرات ثابت (LSDV) برآورد شده است. نتایج پژوهش با استفاده از رویکرد پانزار- راس دلالت برآن دارد که بازار صنعت موادغذایی و آشامیدنی ایران رقابتی و دور از انحصار است. علاوه بر این، نتایج شاخصهای هرفیندال - هیرشمن و نسبت تمرکز چهار بنگاه برتر مؤید آن است که تمرکز در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی طی سالهای مذکور کاهشیافته و بیش از نیمی از صنایع فعال در این صنعت در فضای رقابتی فعالیت میکنند. رقابتیترین صنایع در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی عبارتاند از صنعت «کشتار دام و طیور» کد (1515) و صنعت «نانوایی» کد (1545)، در حالی که متمرکزترین صنایع فعال در آن، صنعت «تولید مالتا و ماءالشعیر» کد (1553) و صنعت «چایسازی» کد (1547) میباشند.
The main aim of this article is to evaluate market structure dominant in food and beverage industry by using the non-structural Panzar-Rosseapproach and non-parametric Herfindahl indicators and concentration ratio of four superior firms. For this purpose, the data of 22 active idustries ofthe four-digit ISICcode were used in Iranian food and beverage production over the years 1995-2007.Also in this research,according to the panel data, income and return equations based on Panzar-Rosse approachhas been estimated using least square dummy variables (LSDV)method. The results obtained from thePanzar-Rosseapproachindicated that Iranian food and beverage industry had a competitive structure and it is far from monopolystructure. In addition, results obtained from theHerfindahl indicators and concentration ratio of four superior firms showed that theconcentration ratio of food and beverage industry was reduced during the mentioned years and more than half of the active classes of this industrywere working in a competitive environment.The most competitive of food and beverage industry’s classes are: “slaughtering of livestock and poultry”(code 1515), “bakery”(code 1545), while the most concentrated of its classes are: “manufacture of Malta and [non-alcoholic] beer”(code 1553), “tea maker”(code 1547).