Abstract:
با توجه به وجود اقلیمهای متفاوت، مناطقی از استان کرمان قابلیت مناسبی برای پرورش و نگهداری دام بهویژه در بخشهای روستایی و عشایری دارد که سهم بزرگی در تامین گوشت و فرآوردههای لبنی مورد نیاز مردم داخل استان داشته و حتی به استانهای همجوار نیز صادر میشده است. در سالهای اخیر خشکسالی، بحران آب، از بین رفتن مراتع، قاچاق و بالا رفتن هزینههای نگهداری دام و غیره به این بخش استراتژیک آسیب زیادی وارد ساخته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید صنعت شیر روستاهای استان کرمان از طریق تحلیل عوامل درونی و بیرونی بوده است. تحقیق حاضر از لحاظ نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش تحقیق مورد استفاده، پیمایشی-توصیفی است. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه و برای تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و تحلیل SWOT استفاده شده است. نتایج نشان داد که " وجود تنوع اقلیمی در استان" مهمترین نقطه قوت و " عدم پرداخت بهموقع قیمت شیر توسط صنایع" مهمترین نقطهی ضعف در صنعت شیر هستند. علاوه بر این " افزایش تقاضا برای شیر و محصولات لبنی" مهمترین فرصت خارجی و " نوسانات و افزایش هزینه دام" مهمترین تهدید خارجی برای صنعت شناخته شدند. همچنین بر اساس یافتههای مطالعه، در صنعت شیر روستاهای استان کرمان نقاط ضعف و تهدید از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و در شرایطی قرار دارند که سیستم میتواند با کمک استراتژی تدافعی در جهت کاهش ضعفها و تهدیدات عمل نماید.
Due to the different climates, some areas of Kerman province have a good ability to raise and maintain livestock, especially in rural and nomadic areas, which has a large share in providing meat and dairy products needed by people in the province and even exported to neighboring provinces. . In recent years, drought, water crisis, loss of pastures, smuggling and rising livestock costs, etc. have caused great damage to this strategic sector. The purpose of this study was to investigate the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the dairy industry in the rural areas of Kerman province through the analysis of internal and external factors. The instrument used was a questionnaire and descriptive statistics and SWOT analysis were used to analyze the information. The results showed that "the existence of climate diversity in the province" is the most important strength and "non-timely payment of milk prices by industries" are the most important weakness in the dairy industry. In addition, "increasing demand for milk and dairy products" was the most important external opportunity and "fluctuations and rising livestock costs" were the most important external threats to the industry. Also, according to the findings of the study, weaknesses and threats are more important in the dairy industry and are in a situation where the system can act with the help of defensive strategy to reduce weaknesses and threats.